L’escàndol de Banca Privada Andorrana, a la premsa internacional

VilaWeb
Redacció
11.03.2015 - 12:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El departament del Tresor dels Estats Units acusa Banca Privada d’Andorra (BPA) d’haver facilitat operacions vinculades amb l’emblanquiment de diners provinents d’organitzacions criminals. La notícia va saltar ahir, i el govern andorrà va respondre intervenint l’entitat, que ara gestionen dos interventors. La premsa internacional ha començat a fer-se ressò de l’escàndol, que també arriba al Principat de Catalunya, en aquest cas a través d’Andrei Petrov, detingut el 2013 a Lloret de Mar per la seva vinculació amb la màfia russa. 

Reuters: ‘Andorra takes over BPA bank on U.S money laundering concerns. ‘Andorra, un petit principat situat a les muntanyes dels Pirineus, entre Espanya i França, va dir en un comunicat que la intervenció de l’estat en el banc no estava pas relacionada amb un risc de solvència o amb problemes en el balanç, sinó que va al·legar mala pràctica’, diu Reuters, que també destaca que ‘Andorra ha fet esforços per a millorar la col·laboració amb altres estat en la investigació sobre el frau fiscal aquests últims anys i per a millorar la transparència del sistema bancari’. I diu que el juny Andorra es va comprometre a un intercanvi d’informació fiscal signant una declaració que obliga els països a obtenir tota la informació dels seus bancs i a intercanviar aquesta informació amb altres països.

Libération: ‘Andorre prend le contrôle de la banque BPA accusée de blanchiment. ‘Les autoritats financeres andorranes han pres el control de Banca Privada d’Andorra’, acusada pels EUA d’emblanquiment de diners en nom dels baixos fons’, destaca el diari francès. Explica que avui s’han de donar més detalls de l’operació i que el Banc d’Espanya també ha pres el control de Banc Madrid, filial de BPA a l’estat. 

ABC News: Andorra Takes Over Bank Accused by US of Money Laundering. El diari es fa ressò de la denúncia de les autoritats nord-americanes i de les presumptes vinculacions de Banca Privada amb l’emblanquiment de diners a Rússia, la Xina i Veneçuela. ‘Andorra és conegut principalment per ser una destinació per a esquiar i per a fer compres i gestions bancàries lliures d’impostos’, diu ABC, que destaca que el xinès Gao Ping està acusat d’emblanquiment de diners a través de nombroses empreses espanyoles. 

The Wall Street Journal: Banca Privada d’Andorra Designated Over Money Laundering. El diari financer destaca que els EUA consideren Banca Privada d’Andorra una ‘institució financera de preocupació de primer ordre en matèria d’emblanquiment de capital’, i que això farà que l’entitat quedi definitivament fora del sistema financer dels EUA. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any