Els Estats Units bloquen el banc andorrà BPA, presidit per un directiu del Barça

  • N'és president el directiu del Barça Ramon Cierco · El Tresor dels EUA acusa l'entitat d'emblanquir diners de la màfia russa a través d'Andrei Petrov, detingut el 2013 a Lloret de Mar

VilaWeb
Redacció / ACN
10.03.2015 - 19:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern d’Andorra ha decidit d’intervenir Banca Privada després de la denúncia (pdf) dels Estats Units, que vincula l’entitat amb l’emblanquiment de diners. El govern andorrà ha designat dos interventors per mirar de garantir l’activitat normal de la Banca. El banc és presidit per un directiu del FC Barcelona, Ramon Cierco.

El departament del Tresor dels Estats Units ha acusat avui Banca Privada d’Andorra d’haver facilitat operacions relacionades amb l’emblanquiment de diners provinents d’organitzacions criminals. Segons la informació proporcionada per la divisió de crims financers del Tresor nord-americà, els gestors de Banca Privada van rebre comissions en canvi de canalitzar diners provinents d’organitzacions criminals. Per això les autoritats nord-americanes consideren Banca Privada d’Andorra ‘una entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria d’emblanquiment de capital’.

En el comunicat asseguren que, ‘durant anys, alts càrrecs de BPA han facilitat, essent-ne coneixedors, transaccions en nom d’emblanquidors de capital que actuaven per a organitzacions criminals transnacionals’. En concret, l’agència nord-americana diu que BPA va oferir ‘ajuda substancial’ a Andrei Petrov, un emblanquidor de diners que treballa per ‘organitzacions criminals russes implicades en corrupció’, i que va ser arrestat l’any 2013.

Presidit per un directiu del Barça

El Banc, amb el cent per cent de propietat andorrana, té de presidents els dos germans Cierco i Noguer, un dels quals, Ramon, és actualment directiu del Futbol Club Barcelona. El govern d’Andorra permetrà als dos germans de mantenir la propietat, però els apartarà de la direcció.

El cap de govern d’Andorra en funcions, Toni Martí, ha fet avui una compareixença davant els mitjans sense admetre preguntes. Ha explicat que ahir les autoritats americanes responsables de la lluita contra l’emblanquiment de diners els havien comunicat que avui a la tarda es faria pública una declaració per a qualificar Banca Privada d’Andorra d’entitat sotmesa a ‘preocupació de primer ordre’ en matèria d’emblanquiment de capitals. Arran d’aquesta qualificació, les autoritats americanes proposen un seguit de mesures per a limitar la capacitat operativa de Banca Privada d’Andorra en el futur. Alhora, s’obre un període de seixanta dies després del qual, quan s’hagi escoltat tothom, es resoldrà sobre l’aplicació efectiva d’aquestes mesures.

Per tot plegat, el cap de govern ha dit que calia actuar de manera responsable i decidida. ‘Andorra sempre ha complert les seves obligacions en matèria de lluita contra l’emblanquiment de capital’, ha dit. L’Institut Nacional Andorrà de Finances ha intervingut l’entitat bancària amb la designació de dos interventors per tal de ‘garantir la continuïtat de l’operativa normal de l’entitat, protegir els seus clients i vetllar pel bon nom i la integritat de la plaça financera andorrana’.

Govern: ‘És un cas de presumptes males pràctiques i no d’una situació de risc de solvència’

Martí ha reiterat la necessitat que les institucions andorranes competents ‘actuïn de manera efectiva’ per garantir que la feina feta i les investigacions en curs no s’endarrereixin a causa d’aquesta situació. Alhora, diu, cal assegurar la continuïtat del servei de Banca Privada d’Andorra als seus clients, la integritat dels dipòsits i la continuïtat de la seva operativa. I encara ha afegit que el sistema financer andorrà gaudeix d’una ‘bona imatge i una bona reputació’.

‘És responsabilitat nostra de garantir que això continuï essent així en el futur’, ha dit. I ha insistit que és un cas de presumptes males pràctiques i no pas d’una situació de risc de solvència ni de problemes de balanç. Després d’haver rebut la notificació de les autoritats nord-americanes Martí ho va comunicar a l’Institut Nacional Andorrà de Finances i al Ministeri Fiscal, després de fer les consultes pertinents a la Unitat d’Intel·ligència Financera.

Martí ha volgut donar un missatge de tranquil·litat dient que la gent pot continuar confiant ‘en el bon nom d’Andorra i la seva plaça financera’. ‘Tot això que fem ho fem per garantir el funcionament normal de Banca Privada d’Andorra’, ha afegit.

Demà al matí el govern d’Andorra farà una conferència de premsa per explicar els detalls del procés.

Un mafiós vinculat a Lloret de Mar

Petrov vivia a Lloret de Mar i va ser detingut el 2013. En l’operació es va intervenir l’ajuntament i es va processar també el batlle, de Convergència i Unió, Xavier Crespo. El TSJC va investigar Crespo pels presumptes delictes de suborn i prevaricació, en la seva gestió com a batlle, car l’Audiencia espanyola havia rebut una exposició raonada en què s’apuntaven indicis que havia rebut regals de l’empresa administrada per Petrov, entre els quals viatges a Rússia. La major part dels càrrecs van ser retirats i només es manté l’acusació d’haver rebaixat els impostos a una empresa de Petrov. Crespo sosté que aquesta rebaixa la va aprovar el ple municipal, igual com moltes altres. Crespo va ser batlle de Lloret fins el 2011 i ara és diputat al Parlament de Catalunya.

Els Estats Units acusen Petrov de ser un dels principals encarregats d’emblanquir diners procedents de les màfies russes.

El Banc d’Espanya intervé el Banco de Madrid

El Banc d’Espanya ha decidit d’intervenir l’entitat financera Banco de Madrid, propietat de Banca Privada d’Andorra (BPA). Ho ha fet per ‘assegurar la continuïtat de l’activitat’ de l’entitat madrilenya, segons un comunicat que ha fet públic. S’han designat dos treballadors del Banc d’Espanya com a interventors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any