El Mural d’Ovidi

  • Podeu escoltar el novè capítol del programa radiofònic d'Escola Valenciana

VilaWeb
Redacció
10.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa radiofònic ‘El Mural’, d’Escola Valenciana, dedica el monogràfic d’aquest mes a Ovidi Montllor. Dóna la veu a dos amics seus, que se’l van estimar: el músic Toti Soler i l’artista plàstic Antoni Miró. Entre el so dels telers de les fàbriques alcoianes i el projector de cinema, el programa ofereix un monogràfic en què el cantant, poeta, actor i rapsode és mostra ben viu. 

En el programa, l’escoltem parlant del pare, de qui va heretar la disciplina i el rigor en la feina, dels seus trenta-sis oficis abans de dedicar-se a la música, de l’ideal futur d’una societat justa, de la marginació a què fou sotmès i del seu amor a Alcoi i a Barcelona. S’hi recorda l’ostracisme a què va ser condemnat, però també com els més joves es troben un personatge extraordinari que difon un missatge vigent al segle XXI, farcit de reivindicacions laborals, de drets i de llibertats. Compromès amb la cultura i amb el seu poble fins al final de la vida, ha deixat un llegat valuós als músics actuals. En parlen Feliu Ventura, Hugo Mas i el Diluvi, entre més. I s’hi senten versions de la banda Inadaptats i del disc ‘Gràcies Ovidi’ d’Arturo Gaya, Kike Pellicer i Paco Prieto.

El cantant Lluís Miquel, pioner en la creació d’una productora de doblatge al País Valencià, recorda la feina de l’Ovidi. ‘El Mural’ recupera el doblatge que va fer en el mític film Casablanca que va inaugurar les emissions de Canal Nou fa vint-i-cinc anys i Reis Juan, que el va entrevistar unes quantes vegades a Ràdio Nou, reflexiona sobre les circumstàncies per les quals va ser vetat en la seua pròpia casa. En aquest sentit, tindrà la paraula l’equip que, gràcies a una campanya de micromecenatge i a la col·laboració de TV3, elabora el documentari ‘Ovidi Montllor. El making of de la pel·lícula que mai es va fer’, en què participen els actors Eduard Fernàndez i Rosana Pastor. 

‘El Mural’ presenta l’última llavor de l’editorial Sembra Llibres, ‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula’. L’autor, Jordi Tormo, rescata poemes i fotografies inèdites per a un llibre que s’endinsa en el vessant més emotiu de la vida d’Ovidi i contribueix a divulgar la figura i l’obra d’un dels nostres creadors més genuïns. 

Capítol especial mereix la seva relació personal amb Vicent Andrés Estellés, a qui va recitar i amb qui va establir una amistat sincera. En el programa, Núria Cadenes, autora de la biografia d’Ovidi, presenta el llibre ‘Antoni Miró’, publicat per Denes. Són texts desconeguts fins ara del Vicent Andrés Estellés més sorneguer escrits entorn del 1973, quan recorria el país, acompanyat d’Ovidi Montllor i el músic Toti Soler, albergats pel pintor Antoni Miró, al mas de la Companyia alcoiana de Teatre la Dependent. Es parla també del Festival Barnasants, dedicat enguany a l’Ovidi amb el lema ‘Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer’. La música en viu i les veus dels actors que interpreten l’Ovidi infant i Teresa Mora, la protagonista d’una cançó que esdevé un himne, pintaran de colors ‘El Mural’.

El programa agafa literalment les paraules de l’escriptor Manel Rodríguez que prepara, juntament amb l’actriu Pilar Almeria, el muntatge, ‘Primavera Ovidi’ al Teatre Micalet de València: ‘Cal reivindicar allò que no pot morir, el seu llegat artístic i el seu exemple cívic, el que sempre té de fresc, de nou, de primaveral la seua obra i que potser ara més que mai necessitem per als nous temps que hem d’ajudar a empènyer. La nostàlgia i l’homenatge inevitable però sobretot l’energia i l’alegria que ens cal.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any