Josep Rull: ‘L’estat espanyol ha renunciat a ser l’estat dels catalans’

VilaWeb
Redacció
09.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador general de CiU, Josep Rull, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Catalunya és una nació i la independència avui és el millor instrument per a aconseguir el reconeixement d’aquesta nació, per a crear un marc de progrés i benestar per als catalans. L’estat espanyol ha renunciat a ser l’estat dels catalans i, en conseqüència, els catalans tenim el dret i creiem que tenim l’obligació de crear un estat propi que tingui com a prioritat generar un espai d’oportunitats i de prosperitat per als ciutadans de Catalunya.

La independència no és cap objectiu en si mateix, sinó que és un instrument al servei d’un objectiu més ambiciós: el progrés econòmic i la justícia social. Sóc independentista des de molt jove, des dels setze anys, i sempre per aquesta idea que, com a nació, hem de tenir un estat.

—Què creieu que una Catalunya independent pot aportar al món?

—Per mi la independència de Catalunya és una oportunitat molt positiva per a Europa. Catalunya pot ser un estat al sud d’Europa de la dimensió dels estats que funcionen més bé del centre i del nord. Pot tenir els millors valors del sud, com ara la creativitat i l’optimisme, però també els millors valors del nord, que són el rigor, la seriositat o la cultura de l’esforç. A Europa li interessa que al sud hi hagi un estat que s’assembli molt als estats del nord, des d’un punt de vista de capacitat i de potència econòmica.

La Catalunya independent també pot ser una oportunitat perquè el món conegui una nació amb plenitud que té la capacitat d’aportar la part millor d’ella mateixa, començant per la llengua, la cultura, una determinada visió del món i, sobretot, un país amb un altíssim sentit cívic, que pot ser un referent. Des d’aquesta perspectiva, cal valorar molt la capacitat que ha tingut Catalunya per a gestionar la immigració que li ha arribat de fora i, alhora, mantenir la idea d’una nació molt compactada, de Catalunya com un sol poble. Val la pena d’explicar a l’exterior que en molt poc temps, en menys de deu anys, vam rebre un milió i mig d’habitants i que avui al Parlament de Catalunya no hi ha cap partit xenòfob. Aquest país té una capacitat extraordinària d’integració. El model català d’integració pot ser un model de referència per al món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any