Wikipedia se suma a la cursa d’oferir internet gratuït als països del tercer món

  • Wales defensa els beneficis educatius de facilitar accés universal a l'enciclopèdia col·laborativa més gran de la xarxa

VilaWeb
ACN
03.03.2015 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fundador de Wikipedia, Jimmy Wales, ha defensat el seu projecte Wikipedia Zero, que pretén donar accés gratuït a aquesta enciclopèdia online als usuaris potencials d’internet dels països del tercer món. Durant una conferència aquest dimarts en la segona jornada del Mobile World Congress de Barcelona, Wales s’ha afegit d’aquesta manera a les propostes de Google i Facebook d’obrir-se pas en aquests mercats amb milers de milions d’usuaris i un gran potencial de creixement. El fundador de Wikipedia ha posat l’accent en les característiques educatives del seu projecte i ha demanat als assistents que imaginin ‘un món on tots els éssers humans tinguessin accés il·limitat al coneixement de la humanitat’.

Wales ha apuntat que wikipedia.org es troba en el top 5 en nombre d’usuaris en el món desenvolupat, però ha assenyalat que els països del Tercer Món segueixen un patró de consum similar. Com a exemple, ha apuntat que les cinc webs més visitades a Nigèria són Google, Facebook, Twitter, Wikipedia i la versió digital dels diaris locals del país.

A més, el fundador de la Wikipedia ha mostrat dades del creixement del nombre d’usuaris d’internet en els països del tercer món, que han passat de menys del 0,1% a més del 38% en la darrera dècada en el cas també de Nigèria. ‘Pensem què passarà en els propers 20 anys: la connexió massiva de centenars de milions de nous usuaris a la xarxa’, ha sentenciat.

En aquest context, Wales ha exposat el seu projecte Wikipedia Zero, ‘que permeti a la gent accedir a la Wikipedia de franc, ja que el cost dels contractes de dades evita que milions de persones accedeixin a aquesta enciclopèdia online’. L’empresari nord-americà ha posat èmfasi en els beneficis educatius d’aquesta iniciativa i ha mostrat un vídeo on desenes d’estudiants africans reclamen l’accés gratuït a la Wikipedia per millorar la seva educació, que ha arrencat els aplaudiments del públic present a la conferència.

Segons ha comentat Wales, una de les característiques dels usuaris potencials que s’incorporaran a la Wikipedia en els propers anys és que no parlaran anglès o francès de forma majoritària. ‘Per això, Wikipedia té la passió per créixer en cada una de les llengües del món. Tenim un gran creixement en diverses llengües autòctones de l’Àfrica i de l’Índia’, ha conclòs

‘Innovar per incloure’

La presidenta executiva de Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ha parlat de la importància de reduir el cost dels aparells, principalment els telèfons intel·ligents, i dels ocntractes de dades per connectar-se a internet. ‘Hi ha una trobada entre les qüestions de regulació de cada país i la voluntat de facilitar l’accés a internet’, ha apuntat la directiva de Mozilla. Tanmateix, Baker ha exolicat que Orange, en col3laboració amb Mozilla, ja treballa en oferir tarifes baixes per connectar-se a internet a diversos països d’Àfrica.

El fundador d’iHub, Erik Hersman, ha moderat el debat, titulat ‘Innovar per incloure’. Aquesta ‘Keynote’ del MWC també ha comptat amb la participació del conseller delegat d’ARM, Simon Segars, la consellera delegada del Hong Kong Islamic Bank Berhad, Raja Teh Maimunah, el president de Mastercard, Ajay Banga, i el president de Micromax, Sanjay Kapoor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any