El CGPJ no s’atreveix a expulsar Vidal però el sanciona

  • L'aparta de la carrera judicial durant tres anys per haver redactat una proposta de constitució catalana · La deliberació va durar tot ahir

VilaWeb
ACN – Redacció
27.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de tot un dia de deliberació, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar ahir per 12 vots a 9 de castigar el jutge Santiago Vidal amb tres anys de suspensió per haver participat en la redacció d’una proposta de constitució catalana. No el va expulsar, com demanava el promotor de l’acció disciplinària. El CGPJ el considera responsable d’una falta ‘molt greu’ per la ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials’, prevista en l’article 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (pdf). Per contra, sosté que no va incórrer en l”exercici d’activitats incompatibles amb el càrrec de jutge’. Els nou magistrats que van votar contra la suspensió van anunciar un vot particular. Sigui com sigui, l’expulsió és immediata i avui ja haurà d’abandonar el seu despatx a la Ciutat de la Justícia.

En les deliberacions, el sector conservador va acabar imposant la majoria, per bé que finalment no va optar per l’expulsió que demanava el promotor de l’acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, i que la fiscalia espanyola havia assumit. La suspensió temporal permetria que Vidal continués, d’ací a tres anys, a la carrera judicial.

Els magistrats van refusar per assentiment que es pogués acusar Vidal d’haver dut a terme una activitat ‘incompatible’ amb la seva tasca de jutge, tal com al·legava el promotor.

Sí que el castiguen, però, per haver actuat ‘amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan rellevants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna i l’ordre jurídic de manera reiterada’.

L’argumentació que consta a l’expedient del promotor de l’acció disciplinària és que el càrrec de jutge ‘implica l’obligació que qualsevol membre de la carrera judicial ha d’abstenir-se d’executar qualsevol actuació que faci perillar valors o principis sobre els quals se sustenta la constitució, i té l’obligació d’adequar els esmentats valors i principis’.

En la decisió del CGPJ va pesar un dels punts esmentats per Fonseca: el fet que Vidal hagués fet declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya reiteradament i hagués donat suport a iniciatives polítiques d’institucions públiques catalanes i d’entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat.

Una vegada aprovada la sanció, Vidal pot presentar-hi recurs per dues vies, que no són incompatibles. Directament davant el Tribunal Suprem, o bé presentar-ne primer un de reposició al CGPJ i demanar al mateix ple que revisi la seva decisió.

Vuit hores de deliberació

Els jutges van dedicar la meitat de la jornada a discutir sobre qüestions prèvies. En primer lloc van refusar la pretensió del sector progressista de traslladar el debat a la comissió disciplinària, reduïda a set membres, que a l’octubre ja havia renunciat a suspendre’l de manera cautelar.

També va refusar els arguments del jutge sobre el fet que l’expedient havia caducat perquè s’havien superat els sis mesos des de la incoació. Finalment, va aprovar el relat dels fets elaborat pel ponent de la resolució, que s’ajustaven als que constaven a l’expedient disciplinari.

Tanmateix, a l’últim tram de la jornada el CGPJ es va apartar de les tesis de la fiscalia i del promotor i va decidir d’excloure de la qüestió el fet que Vidal fes tasques incompatibles amb la seva activitat com a jutge. Aquest fet reduïa la qüestió a una sola falta molt greu, la d’ignorància de la constitució.

Encara quedava la possibilitat d’una expulsió, però fou desactivada perquè el ponent de la resolució va defensar la fórmula de la suspensió temporal –demanava dos anys– i ja no proposava la sanció més greu.

La sanció final, de suspensió de tres anys, no és compartida pel sector progressista, que va anunciar un vot particular.

La sanció va ser comunicada via correu electrònic al jutge Vidal i per fax al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Punt final a un any d’expedient

La decisió del CGPJ posa punt final a un procés que ha durat un any i en què l’instructor de la causa ha provat en diverses ocasions d’apartar Vidal de la carrera. Primer durant la fase d’investigació que va començar a finals d’abril del 2014, quan el CGPJ va cridar a declarar el magistrat després que aquest i nou magistrats més anunciessin que treballaven en la redacció d’una Constitució per a una Catalunya independent.

El 9 d’octubre del 2014, i després de la fase d’instrucció, Fonseca-Herrero va decidir finalment obrir-li expedient i va demanar al CGPJ que el suspengués de manera cautelar de funcions. Ja aleshores, el promotor de la causa considerava que Vidal havia de ser apartat per la seva ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

La comissió disciplinària del CGPJ va rebutjar (per quatre vots a tres) la petició de suspendre Vidal cautelarment, i va recordar a Fonseca-Herrero que tot just havia obert l’expedient. Es va constatar la divisió al si de la comissió. Van votar contra la suspensió fulminant dues vocals nomenades a proposta del PSOE, María Victoria Cinto i Roser Bach, el nomenat pel PNB, Erique Lucas, i un de proposat pel PP, Vicente Guilarte.

Per contra, es van decantar per apartar preventivament Vidal de la carrera tres vocals proposats pel PP: Wenceslao Olea, president de la comissió disciplinària i magistrat del Tribunal Suprem, i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart.

A les acaballes de la instrucció de l’expedient, a principi de gener, Vidal va rebre el plec de càrrecs de l’expedient, on Fonseca-Herrero proposava a la comissió disciplinària tres possibilitats: la suspensió de sou i feina durant tres anys, un trasllat forçós fora de Catalunya, o l’expulsió de la carrera judicial.

A l’hora de l’expedient, Fonseca-Herrero només va incloure com a proposta aquesta última possibilitat, possiblement d’acord amb la fiscalia, que el 30 de gener va presentar un informe al CGPJ on demanava que s’apliqués a Vidal la màxima sanció disciplinària, l’expulsió de la carrera.

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Vidal l’expulsen per nosaltres

Lliuren al CGPJ 25.000 signatures de suport a Santiago Vidal

El poder judicial espanyol prepara l’expulsió de Santiago Vidal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any