Cop del Consell de Garanties a les estructures d’estat

  • Considera inconstitucionals les esmenes pactades entre CiU i ERC a la llei d'acompanyament del pressupost

VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat contra la constitucionalitat de les esmenes sobre estructures d’estat pactades per CiU i ERC a la llei de mesures fiscals. L’òrgan consultiu considera que la hisenda pròpia, la reforma de la llei de patrimoni per dividir actius i passius amb l’estat, l’autoritat de la competència, l’inventari sobre infrastructures crítiques i l’agència de seguretat nuclear no s’ajusten a la llei. En canvi, el consell ha avalat la creació de l’agència de la seguretat social, sempre que es dediqui a competències ja assignades.

CiU i ERC van decidir de no incorporar les esmenes al text de la llei d’acompanyament del pressupost que havia estat aprovat a la comissió d’Economia el mes passat. Ells mateixos van votar contra les pròpies esmenes, a fi de mantenir-les vives i poder aprovar-les definitivament al ple. Per aquest fet, el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) no ha dictaminat sobre articles del projecte de llei, sinó sobre esmenes encara no incorporades. És una situació gens habitual, que dóna marge a CiU i ERC per a redactar noves esmenes adequant-se al dictamen del CGE abans del dimarts a les 16.30.

El consell dóna la raó al PP

El CGE dóna la raó al PP i considera que la majoria de les estructures d’estat no s’adeqüen ni a l’estatut i a la constitució espanyola. El PP va sol·licitar el dictamen el dia 3 de febrer, un dia abans del ple que havia d’aprovar el pressupost del 2015. Aquest ple es farà, finalment, la setmana entrant. 

El CGE ha refusat la hisenda pròpia per unanimitat. L’esmena d’ERC –acceptada per CiU– instava la Generalitat a redactar en tres mesos la llei que regularia els procediments de gestió, liquidació, inspecció i recaptació de tots els tributs suportats a Catalunya (propis i de l’estat). Segons el CGE, aquesta esmena és contrària als articles 133.1, 144.1.14 i 157.3 de la Constitució, que reconeixen la ‘potestat exclusiva de l’estat per a establir els tributs’ i atorga a l’administració espanyola ‘competència exclusiva sobre hisenda general i deute de l’estat’. L’única possibilitat que té l’Agència Tributària de Catalunya és, segons el consell, de gestionar, recaptar i liquidar els imposts propis i els cedits totalment per l’estat.

La hisenda pròpia també incompleix, segons el CGE, l’article 203 de l’estatut, que estableix que la Generalitat podrà actuar sobre els imposts propis i sobre els cedits totalment per l’estat, però no sobre la resta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any