ICV proposarà un estat lliure i sobirà dins d’Espanya

  • La convenció nacional del partit situarà aquest cap de setmana les prioritats dels pròxims mesos · S'hi destaca la redacció d'una constitució catalana

VilaWeb
ACN
27.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La convenció nacional d’ICV que es farà avui i demà a la Fira de Sabadell és un mandat de la darrera assemblea. Els coordinadors nacionals, Joan Herrera i Dolors Camats hi defensaran la gestió feta aquests últims dos anys i proposaran les prioritats de futur. Nou-cents delegats debatran i votaran demà el document polític.

Després d’una certa indefinició respecte de la independència, la direcció ha consensuat un document que defensa que Catalunya continuï vinculada a Espanya, però canviant profundament l’statu quo actual. Les eleccions del 27 de setembre són la primera estació d’un camí que hauria d’acabar amb la constitució d’un estat català ‘sobirà’. A aquests comicis, ICV s’hi presentarà defensant l’inici d’un procés constituent que canviï la relació amb l’estat, però també el model econòmic i social, ‘que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania’.

La intenció és que, d’aquestes eleccions, en sorgeixi el mandat de redactar una constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. Aquesta constitució estaria al mateix nivell jurídic que l’espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional. ICV refusa de convertir les eleccions al parlament en un plebiscit sobre la independència. De fet, no renuncia al referèndum sobiranista i creu que la futura constitució catalana hauria de reconèixer el dret d’autodeterminació.

Amb la proposta de la direcció d’ICV, Catalunya seria sobirana, però no independent. Els ecosocialistes proposen que, a través d’un pacte de sobiranies amb l’estat, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat social, de defensa o en l’àmbit fiscal. Defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l’estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de territoris de l’estat espanyol –tot i que la Generalitat recaptaria tots els imposts.

Per arribar a bon port, el procés constituent català hauria de tenir continuïtat en un procés constituent espanyol que posés fi al bipartidisme i garantís un canvi radical en l’statu quo. La constitució espanyola també hauria de reconèixer el dret d’autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per fer possible la secessió, ‘si és que una majoria d’una part de l’estat ho expressa en referèndum’. També s’haurien de preveure mecanismes perquè les institucions catalanes poguessin participar directament en aquells organismes europeus que tractin les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

‘Democràcia igualitària, plural, participativa i paritària’

La ciutadania del futur estat català tindria garantit ‘el dret a una democràcia igualitària, plural, participativa i paritària’. El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va explicar ahir que l’objectiu era començar un procés constituent que generés un canvi radical del model social i econòmic, del sistema institucional i també de les relacions amb l’estat. ‘Catalunya ha de fer una transició cap a una economia ecològica capaç de generar plena ocupació; cap a un sistema polític plenament democràtic, transparent i lliure de corrupció; la ciutadania ha de poder participar en tots els àmbits del nou estat; i s’ha d’aspirar a la plena igualtat entre homes i dones’, va afegir.

Entre més, ICV proposa la renda garantida de ciutadania i una gran reforma fiscal que consolidi una major contribució de les classes benestants. La reversió de la reforma laboral i l’aplicació d’un ‘Green New Deal’, que potenciï les energies renovables i el tancament de les nuclears, s’afegeixen al capítol de propostes econòmiques, en què també es troba la reducció de la jornada laboral. Els ecosocialistes s’emmirallen en les 35 hores setmanals de França per defensar un model ‘amb més treballadors i menys hores extra’, a diferència de la situació actual.

Pel que fa a la participació, el document polític reclama la implicació intensa de la ciutadania en les decisions de l’administració. L’obligatorietat de sotmetre les decisions governamentals a un procés de participació ciutadana, la fixació als 16 anys per a poder exercir el dret de vot o la multiplicació dels referèndums consultius són algunes de les propostes principals. Fins i tot parlen de la possibilitat d’incloure en el règim jurídic del nou estat els referèndums de revocació, amb què l’impuls de la ciutadania pugui arribar a anul·lar lleis i a revocar càrrecs públics.

El document polític arriba amb 425 esmenes, algunes ja incorporades al text i algunes encara per debatre’s entre delegats. Durant els darrers dos mesos la direcció ha organitzat més de seixanta actes amb agrupacions locals per presentar el document i recollir opinions i esmenes de la militància. La convenció començarà avui amb la presentació de l’informe de gestió i es tancarà dissabte amb el debat i votació del document polític i de l’informe de gestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any