El PP contra Ovidi Montllor

  • Refusa de declarar el 2015 Any Ovidi Montllor i donar suport als homenatges pel vintè aniversari de la seva mort

VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria absoluta del PP ha refusat a les Corts Valencianes una proposició no de llei per a declarar el 2015 Any Ovidi Montllor. La impulsava Esquerra Unida (EUPV), amb el suport de la resta de l’oposició. En el text, s’instava el govern valencià a donar suport actiu a les iniciatives per a recordar el cantant ara que s’escau el vintè aniversari de la seva mort. Així mateix, es demanava que el govern li atorgués, a títol pòstum, la distinció al mèrit cultural. El PP ha justificat el rebuig dient que l’any 1994 Ovidi Montllor ja havia rebut l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i ha assenyalat que darrere de la proposició hi havia la idea dels Països Catalans.

Durant la defensa de la proposició, el diputat d’EUPV Lluís Torró ha recordat la trajectòria artística d’Ovidi Montllor i el seu caràcter de lluitador per les llibertats. Torró ha dit que ‘abans de marxar de vacances’ moltes institucions com la Generalitat Valenciana el varen reconèixer commoguts per la seva malaltia: ‘Fou un intent de recorregir amb alguns gestos l’injust tractament que havia rebut amb la democràcia, quan algunes veus crítiques destorbaven.’ I ha afegit: ‘Ara es tracta d’anar més enllà i promoure socialment la seua figura socialment i reconèixer-la institucionalment.’

Tots els grups de l’oposició s’hi han afegit. El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha remarcat que l’Ovidi havia estat una figura cabdal durant la transició política valenciana i ha criticat que el PP ‘vulga tancar-lo a la cambra fosca’ per la seva postura política. Sobre el PP, Pañella ha dit: ‘Tenen habitualment aquesta postura de tancar a la cambra fosca aquells que no coincideixen amb la seua manera de pensar.’ Tot seguit ha esmentat igualment Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés i Joan Francesc Mira, de qui ha dit que ‘haurien de ser referents culturals que il·luminaren el camí’.

El diputat del PSPV-PSOE Juan Soto ha mostrat el suport ‘entusiasta’ del seu partit. Soto ha lamentat que ‘la realitat i la realitat oficial no tinguin res a veure’ i ha afegit que l’Observatori que crearà la llei de senyes d’identitat valenciana ‘condemnarà Ovidi per roig i catalanista però es posarà de perfil mentre Rita Barberá destrossa el valencià’.

El PP clama ‘Som valencians, mai catalans’

La diputada del PP encarregada d’explicar el vot en contra, Mayte Parra, ha dit que no entenia la proposta, atès que l’any 1994 la Generalitat Valenciana ja havia atorgat l’Alta Distinció a l’Ovidi Montllor i s’ha demanat qui hi ha al darrere de la proposició. I ha afegit: ‘Si tant volen defensar la identitat perquè ahir varen votar tots vostès contra la llei de senyes d’identitat?’

El diputat d’EUPV Lluís Torró li ha respost que darrere tan sols hi havia la seva formació i ha assenyalat que es demanava la Distinció al Mèrit Cultural perquè fa vint anys només havia estat distingit per raons de caire cívic. ‘Ara demanem que es reconega la seua aportació cultural perquè ara és més viu que el 1994, perquè ara hi ha molta gent al carrer que el reclama per seguir podent fer cultura al nostre país’, ha dit.

La diputada del PP ha replicat que al darrere de la proposta hi ha la idea dels Països Catalans. Per manifestar el rebuig de la proposta ha mostrat un cartell amb un dels actes d’homenatge a Ovidi Montllor, amb un mapa dels Països Catalans. ‘Nosaltres no trencarem la baralla perquè no jugarem als designis que ens diuen els catalans’, ha dit.

Finalment ha citat la lletra d’una cançó d’Ovidi Montllor: ‘Tinc senyera on blau no n’hi ha, dic ben alt que parle català a la manera de València.’ Amb un gran enrenou a la sala, Parra ha continuat: ‘Nosaltres li diem que la nostra llei de senyes d’identitat, que vostès no van recolzar, diu que la nostra terra és la comunitat, la nostra llengua és el valencià i la nostra bandera té blau. Perquè som valencians i mai catalans.’

A continuació s’ha votat la proposició no de llei, amb el resultat de 34 vots a favor i 46 en contra.

 

Informació relacionada:

Entrevista a Feliu Ventura: ‘Torna a ser necessari recordar l’Ovidi perquè la seua memòria perdure’

Crònica: I onze homes bons es posaren de part de l’Ovidi

Any Ovidi Montllor: vint anys de vacances en vint enllaços

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any