La Generalitat enviarà un informe a Europa per explicar el sentit del 27-S

  • Homs creu que a part de l'estat 'els pot més estar en contra de Catalunya que el sentit comú de defensar l'essència de la democràcia'

VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 13:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat ha encarregat al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) un informe que avaluï tots els camins que s’ha seguit per intentar exercir el dret de decidir i les respostes de l’estat. Quan el tingui, l’executiu català enviarà el document a les institucions europees i a diferents governs de països rellevants del món per tal de poder ‘donar a conèixer’ els motius que fan del 27-S ‘l’últim recurs’ que li queda a Catalunya per ‘exercir el dret a decidir’. Així ho ha explicat el portaveu, Francesc Homs, que ha lamentat que a l’estat hi hagi polítics i ciutadans als que ‘els pot més estar en contra de Catalunya que el sentit comú de defensar l’essència de la democràcia’.

El portaveu del govern ha comparegut en roda de premsa aquest dijous per valorar amb més amplitud la darrera sentència del TC contra la Llei de consultes i el decret del president, Artur Mas, per convocar el 9 de novembre inicial. Francesc Homs, en aquest sentit, ha anunciat les accions de resposta que pensa emprendre l’executiu, començant per l’encàrrec al CATN d’un ‘informe de balanç’ que expliqui i analitzi ‘fins a quin punt Catalunya, les seves institucions i la societat han anat accedint a tots els passos per poder exercir dret a decidir’.

A més el document servirà també, segons Homs ‘per saber el nivell de qualitat democràtica que té l’Estat’ detallant quina ha estat la resposta d’Espanya a cada intent. Per al govern, aquest informe permetrà, sobretot, ‘explicar la conveniència d’utilitzar l’únic recurs’ possible per exercir aquest dret a decidir: ‘les eleccions del 27 de setembre’.

Un cop estigui enllestit i redactat aquest document del CATN, el govern l’enviarà als països de la UE, a les institucions europees i a altres estats que l’executiu considera rellevants dins l’ordre polític internacional. Es tracta, segons Homs, de que ‘puguin conèixer la capacitat de resposta de l’estat espanyol davant la voluntat de decidir del poble de Catalunya’ i d’intentar fer entendre el perquè de la convocatòria del 27-S. ‘No esperem cap resposta, si més no de manera immediata; simplement volem que sigui conegut tot això’, ha afegit el portaveu.

L’altre pilar sobre el que es recolza la resposta del govern a la darrera sentència del TC és la propera reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, convocada pel divendres 6 de març. En aquesta trobada, l’executiu creu convenient que, després de l’última resposta de l’estat, ‘la societat catalana es reafirmi envers el dret a decidir’. ‘Els representants polítics, les institucions i la pròpia societat catalana implicada al Pacte Nacional tindrem l’oportunitat de posar de manifest el nostre compromís en l’exercici del dret a decidir, i és necessari que ho fem’, ha considerat Homs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any