Constitute, el portal de les constitucions del món que permet de redactar-ne una

  • Finançat per Google, facilita la consulta i la comparació de les cartes magnes de tots els estats

VilaWeb
Martí Crespo
01.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En general, no és gens habitual que la gent llegeixi constitucions. Únicament en situacions excepcionals, com la que viu actualment Catalunya, la seva consulta sobrepassa l’àmbit estrictament jurídic i els seus continguts són més o menys esmentats, comentats i interpretats per un sector més ampli de la població. El procés sobiranista, així, ha comportat fins ara consultes constants del text constitucional espanyol, referències freqüents a les constitucions estrangeres i, fins i tot, redaccions de propostes de carta magna de cara a una possible Catalunya independent. En tots aquests casos, Constitute s’erigeix com una eina de gran utilitat.

Nascut el 2013 de la mà del Comparative Constitutions Project i de les butxaques de Google i l’Indigo Trust, Constitute és un portal on es poden consultar les constitucions de gairebé dos-cents estats, convenientment catalogades, etiquetades i traduïdes a l’anglès (i, des del desembre, algunes també a l’àrab). L’objectiu és facilitar als ciutadans la consulta de la constitució i agilitar a les nacions que es troben en procés constituent la revisió de la manera com ha redactat cada país la seva. ‘Cada any s’escriuen constitucions i la gent encarregada de redactar aquests documents tan importants ha de llegir i analitzar les altres cartes magnes’, es diu a la presentació de la iniciativa.

A més de trobar-les senceres (en format HTML i PDF) i actualitzades (com mostra aquesta cronologia), el gran avantatge de Constitute és que els usuaris també les poden comparar sistemàticament a partir de centenars de temes i subtemes (cultura i identitat, drets i deures, eleccions, federalisme, justícia, llei internacional, principis i símbols…) o, simplement, amb la cerca de paraules i conceptes clau. Els autors tenen constància que s’ha fet servir fins ara en esborranys constitucionals de països com Líbia, Myanmar i el Nepal. Però, de fet, la gràcia és que no sols els legisladors i juristes hi tenen accés. Per mitjà d’una interfície clara, neta i planera, tothom hi pot descobrir, per exemple, que mig centenar de cartes magnes de tot el món contenen la famosa frase ‘We, the people’ (‘Nosaltres, el poble’) que obre la dels Estats Units; que una sola constitució al món, la de Bolívia, garanteix els drets de la natura (Pacha Mama); o que, com es destaca a la portada de Constitute amb una referència directa i explícita als casos de Catalunya i Escòcia, hi ha actualment fins a vint-i-dos textos constitucionals al món amb disposicions referents a la secessió d’un territori.

Els usuaris de casa, encara hi trobaran una gràcia amagada suplementària: Constitute dóna la possibilitat d’elaborar una carta magna de cap i de nou, amb l’ajuda del servei Google Docs: múltiples usuaris poden seleccionar els articles i fragments que més els agradi de cada constitució indexada i exportar-los a aquesta eina ofimàtica de gestió col·laborativa. L’any 2010, els ciutadans islandesos que van treballar col·lectivament en una reforma de la constitució (que finalment va quedar aparcada al parlament) no es van poder aprofitar d’aquesta opció. El 2015, l’eina ja és ben polida i esmolada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any