Rajoy: ‘Mai no acceptaré que es posi en dubte la unitat d’Espanya’

  • El president espanyol fa el discurs del debat de política general · Lamenta que la Generalitat destinés esforços i recursos al 9-N

VilaWeb
ACN
24.02.2015 - 13:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dedicat uns minuts del seu discurs al debat de política general del congrés espanyol a Catalunya, el procés sobiranista i el 9-N. Rajoy ha aprofitat per deixar clar que el seu executiu ‘mai no acceptarà que es posi en dubte la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, la igualat dels espanyols i els seus drets fonamentals’. A més, ha lamentat que el govern català invertís ‘recursos i esforços’ en el 9-N que, al seu criteri, podrien haver anat a parar a ‘superar les dificultats financeres’ de la Generalitat.

Amb tot, ha volgut ‘mantenir’ la seva ‘disposició permanent a buscar punts d’entesa amb la Generalitat’, sempre ‘des del respecte a la llei’ i la constitució espanyola.

Es vanta d’haver aconseguit passar del ‘malson’ al creixement en només tres anys

Rajoy ha obert el seu discurs al debat de política general atribuint-se el mèrit d’haver ‘invertit la situació’ econòmica i obert les ‘portes de l’ocupació’, i d’haver fet possible que renaixi l’optimisme’ sobre les expectatives del futur de l’Estat.

Per fer-ho, ha recordat que al 2011, quan va guanyar les eleccions i ‘existia un risc cert de bancarrota’ amb una intervenció que ‘rondava com una amenaça’. ‘Un panorama hivernal, gèlid i desencoratjador’, ha dit, que el seu govern va afrontar sense demanar la intervenció.

També ha reconegut el mèrit dels ciutadans. ‘Des de la distància que marca el tems transcorregut, és de justícia reconèixer que els espanyols hem pagat un preu molt alt per recordar principis com que no es pot gastar el que no es té, no és pot viure de demanar i que cal afinar a l’hora de gastar els diners de la gent’, ha dit.

En aquest marc, ha utilitzat les dades macro per recordar l’augment de la creació d’ocupació neta. També ha destacat l’augment de les exportacions superior a cap altre membre del G-7, inclòs Alemanya, i l’evolució favorable de la balança comercial.

Segons el president espanyol, el 2014 va ser el primer any de la crisi en què es va crear ocupació i es va reduir l’atur, i amb les dades d’atur del 2015 ja es pot dir que hi ha 74.000 desocupats menys que al gener del 2015 i d’acord a Eurostat a l’Estat hi ha 155.000 aturats menys que l’any passat.

‘Hem sortit del malson’

‘L’estat que debatem avui és el d’una nació que ha sortit del malson, ha recuperat la confiança econòmica, gaudeix de prestigi, torna a ser atractiu per als inversors, ha reordenat el seu funcionament i veu com creixen el consum i la inversió’, ha dit.

En aquest marc, ha insistit que per capgirar la situació, l’Estat ‘no ha necessitat una dècada, sinó tres anys’. ‘Això és el que ha trigat Espanya a aixecar-se després de la caiguda’ i ‘només es pot comparar amb la velocitat amb què ens enfonsàvem anteriorment’.

Lletres del tresor al 0%

L’exemple perfecte, segons Rajoy, és que aquest dilluns l’Estat ha emès lletres del tresor a un interès del 0%. ‘Cap altre país en dificultats ha vist res semblant, i a partir ‘aquí cadascú valora les coses com sembla o li convé’.

Rajoy també ha recordat que el seu executiu ha posat en marxa el pla de proveïdors i el FLA per mantenir els serveis públics, a més de la línia ICO. ‘Els recordo que més del 70% d’aquests fons s’han destinat a despesa social’, ha dit.

Segons el president espanyol,, ‘el conjunt’ d’aquestes decisions ha aconseguit que els pensionistes cobrin puntualment les seves pensions i ‘s’han pagat puntualment’ les prestacions per desocupació malgrat que l’atur havia augmentat e, 3,2 milions de persones durant el mandat de Zapatero.

També ha destacat la reforma tributària que ‘posarà en mans dels contribuents de 9.000 milions’, una reforma ‘ambiciosa’ per ‘impulsar la creació d’ocupació. En aquest marc, ha posat en valor ‘l’esforç i solidaritat’ de les classes mitjanes, i ha apuntat que el seu executiu ha intentat ‘ser equitatius’ a l’hora de repartir el cost de la crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any