Un informe del Síndic sobre el 4-F revela la desaparició del llibre de custòdia de detinguts

  • Veu indicis de maltractaments i creu que les administracions van actuar amb manca de transparència

VilaWeb
ACN
23.02.2015 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’omissió d’alguns informes mèdics, la falta d’obertura d’una investigació interna dels cossos policíacs o la desaparició del llibre de registre i custòdia dels detinguts de la Guàrdia Urbana del 2006 són algunes de les conclusions a què ha arribat el Síndic de Greuges en el seu informe d’anàlisi del cas 4-F, obert d’ofici després de l’emissió del documental ‘Ciutat Morta’.

Rafael Ribó ha denunciat aquests fets, ha defensat que hi ha indicis de maltractaments als detinguts en aquest cas i ha assegurat que es van incomplir protocols internacionals. A més, ha anunciat que traslladarà a la Seguretat Social les evidències d’error detectades en el diagnòstic de la invalidesa de dos agents implicats.

Manca de transparència i negligències. Aquestes són les acusacions que s’extreuen de les conclusions que ha elaborat el síndic de Greuges en l’elaboració de l’informe sobre el cas 4F, un informe impulsat per mirar d’aclarir alguns dels fets que denunciava el documental ‘Ciutat Morta’, i que ha tirat endavant després d’una actuació d’ofici arran de l’emissió de la pel·lícula el gener passat a Televisió de Catalunya,

Ribó considera que en els informes mèdics i policíacs hi ha ‘inconsistències i oblits’ difícils d’entendre. N’és un exemple, el cas de Rodrigo Lanza que va ser atès a l’Hospital del Mar a primera hora del matí i segons els informes mèdics, que no s’inclouen en l’atestat policial, presentava diverses contusions. Tres hores més tard, va ser atès a l’hospital de l’Esperança, i en l’informe d’aquest centre consta que portava una ferida al cap que va reqeurir diversos punts de sutura. Ribó es pregunta si és versemblant que el detingut sortís de l’Hospital del Mar sense que li curessin la ferida, i si aquesta es va produir en custòdia policíaca, critica que no s’expliciti enlloc, on i com es va produir.

Per aquest motiu, Ribó considera que hi ha indicis de maltractaments en com a mínim un dels detinguts, ja que s’acrediten ferides i contusions mentre es trobava sota custòdia policial, i en canvi, no apareix en cap informe.

Per això, el Síndic de Greuges denuncia falta de transparència i opacitat, agreujada per la desaparició, coneguda des de 2010, del llibre de registre i custòdia de detinguts de la Guàrdia Urbana, corresponent al 2006. Ribó ha assegurat que és la primera vegada en què es troben una situació d’aquestes característiques perquè tots els moviments de policia i detingut han de quedar registrats i arxivats.

A més a més, Ribó critica que els responsables polítics del moment tampoc no van actuar correctament perquè no van instar als cossos policíacs a obrir una investigació interna per aclarir els fets, i alerta que aquesta hauria de ser la tendència sempre que hi hagi sospites o petits indicis de maltractaments, independentment de la investigació judicial.

Ribó ha recalcat que els responsables actuals de les administracions implicades, Ajuntament i Generalitat, per tant, Trias i Espadaler, no són els responsables d’aquest cas, 4F, però sí que els trasllada algunes recomanacions. Ribó creu que l’Ajuntament ha de redissenyar la Unitat Interna d’Investigació del cos per establir nous procediments i estructures que els homologuin als estàndards internacionals, com els que recull el Protocol d’Istanbul. Així mateix demana que es tanquin les dependències policials de la Guàrdia Urbana que no compleixen els requisits per garantir la seguretat dels detinguts i els mateixos agents i proposa la instal·lació de càmeres als vehicles de detinguts i demana que l’assistència lletrada sigui immediata. Ribó també demana que s’estableixi un model policíac a Catalunya que se centri en els Mossos d’Esquadra, amb col·laboració de la policia local.

Pel que fa als dos policies implicats en el 4F i condemnats per tortures en un altre cas, que tenen la invalidesa, el Síndic de Greuges ha explicat que enviarà a l’Institut Nacional de Seguretat Social les conclusions de la investigació i la documentació obtinguda i que demostren un error de diagnòstic.

Rafael Ribó no ha reclamat l’obertura del cas perquè considera que no pot entrar en l’administració judicial ni en el procediment judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any