Andorra afronta l’1 de març unes eleccions amb molts interrogants i l’esquerra dividida

  • Els comicis decidiran si Demòcrates per Andorra, amb Toni Martí al capdavant, continuen al govern

VilaWeb
ACN (Ferran Garcia Queralt)
22.02.2015 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andorra afronta d’aquí a una setmana unes eleccions generals amb més interrogants que mai i l’esquerra dividida per la creació del nou partit de l’ex-cap de govern socialista. A més de les quatre candidatures, que encapçalen Toni Martí (DA), Josep Pintat (Ld’A), Pere López (PSA) i Víctor Naudi (SDP), s’han presentat vint-i-cinc candidatures territorials. A les eleccions al Consell General, la meitat de consellers de la cambra s’elegeixen a les llistes nacionals i l’altra meitat corresponen a dos consellers per parròquia de les llistes territorials. Demòcrates per Andorra i la formació Junts, que engloba el PS, els Verds, Iniciativa Ciutadana i independents, són els únics que han presentat candidatura a tots els territoris.

Els quatre partits que concorren a les eleccions generals de l’1 de març encaren l’última setmana de la campanya, que han qualificat d’austera i amb un pressupost força inferior al de fa quatre anys, uns comicis en què es van superar els 500.000 euros sumant les despeses de totes les formacions. En part, un dels motius és que amb els canvis que introdueix la nova llei de partits polítics i finançament electoral, s’obliga a publicar al Butlletí Oficial (BOPA) el nom de les persones que facin donacions als partits.

Vot per correu per primera vegada

Cent persones han fet la sol·licitud per a poder votar per correu a les eleccions generals. Entre les peticions rebudes, la gran majoria són dels estats espanyol i francès, però també n’hi ha de llocs més llunyans com ara Nova Zelanda, el Canadà, Dubai, el Japó i l’Argentina.

Electors

Un total de 24.509 electors són cridats a les urnes, una xifra un 12,16% superior a la de les eleccions generals del 2011. Les parròquies on més es nota aquest augment, percentualment, són la Maçana i Ordino, que han guanyat un 14,9% d’electors cada una. Les parròquies centrals són les que creixen més sostingudament, amb un increment del 9,61% a Escaldes-Engordany i un 11,6% a Andorra la Vella. Els comuns van tancar dimarts les llistes del cens electoral.

La parròquia amb més electors, com sempre, continua essent Andorra la Vella, amb 7.372, un 11,6% més que no els del 2011. A l’altre extrem hi ha la parròquia de Canillo, amb 906 electors, un 14,1% més que no a les darreres eleccions generals.

Les llistes, una a una

Liberals d’Andorra (Ld’A)

Els Liberals d’Andorra es presenten encapçalats per Josep Pintat, seguit del president del partit, Jordi Gallardo. És el partit dels ex-caps de govern Marc Forné i Albert Pintat. Un partit amb un discurs amb poques línies: l’excés legislatiu de l’executiva de Martí i unes polítiques fiscals i econòmiques lluny de l’ideari liberal. Als últims comicis generals no s’hi havia presentat.

Pintat lloa l’economia espanyola, de la qual diu que té una maquinària administrativa perfectament greixada encara que només hagi fet 72 lleis en quatre anys, en contrast amb les 152 lleis, un nombre considerat excessiu pel candidat, de la legislatura andorrana. Però no és l’única política que critiquen els Liberals: també l’entrada en vigor de l’IRPF i els models econòmic i social que es basen en una fiscalitat i uns CDI que s’han considerat crucials, expliquen els liberals.

Partit Socialdemòcrata (PSA)

La coalició formada pel Partit Socialdemòcrata, Iniciativa Ciutadana i els Verds d’Andorra és encapçalada per Pere López i tindrà en segon lloc Rosa Gili, fins ara consellera general.

Finalment, la coalició entre el Partit Socialdemòcrata, els Verds d’Andorra i Iniciativa ciutadana s’ha tancat amb unes llistes que incorporen membres de tots els grups. Després del trasbals per l’escissió del grup a mitja legislatura, el PS concorre a les eleccions encapçalat pel ministre d’Economia del govern de Jaume Bartumeu.

DA (Demòcrates per Andorra)

La candidatura nacional és encapçalada per Toni Martí i Ladislau Baró. Martí demana claredat i alternatives a les propostes de DA, més enllà de la crítica, i ha començat la campanya electoral insistint en l’obertura econòmica i en l’aprofundiment de les relacions amb França, Espanya i la UE. Així, doncs, no hi haurà novetats sorprenents: el programa electoral de DA per a aquestes eleccions tindrà per objectiu aprofundir els eixos centrals d’aquesta legislatura. Martí reitera el compromís del partit per la diversificació de l’obertura econòmica i celebra que hi hagi economistes andorrans que hagin valorat molt positivament el CDI amb Espanya després de les pressions d’alguns partits.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP)

Els escindits del Partit Socialdemòcrata (PS) presenten la seva llista nacional encapçalada per Víctor Naudi, seguit per Sílvia Bonet. La llista es tanca amb l’ex-cap de govern d’Andorra i creador del partit, Jaume Bartumeu. Qui encapçalarà les llistes serà, doncs, el president de l’SDP, Víctor Naudi, ex-conseller general, ex-conseller del Comú d’Escaldes-Engordany, número 2 de la llista del PS que va guanyar les eleccions i ex-ministre d’Interior. Naudi anirà seguit per l’ex-consellera general i ex-ministra de Salut Sílvia Bonet. L’objectiu d’aquest equip serà aconseguir de mantenir l’estat del benestar, garantint l’equilibri i avançar en l’acostament cap a Europa, un projecte en el qual Naudi ha assegurat creure molt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any