‘Errors’ greus de la UE amb Ucraïna

  • Un informe britànic critica que la mala interpretació que s'ha fet de Rússia ha impedit una resposta contundent

VilaWeb
Natàlia Boronat
22.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi a Ucraïna ha evidenciat en molts moments la debilitat d’una Unió Europea que no va saber fer res per aturar l’escalada del conflicte en aquest país després de donar el vistiplau a la caiguda de l’anterior president, Víktor Ianukóvitx, i que a la vegada també és ostatge de les relacions econòmiques amb Rússia.

Un demolidor informe publicat ahir de la Comissió d’Afers Europeus de la Cambra dels Lords del Regne Unit es va afegir a les crítiques a la UE en la gestió del conflicte a Ucraïna. Segons el president d’aquesta comissió, Christopher Tugendhat, Brussel·les i el Regne Unit han comès errors “catastròfics” perquè van entrar com ‘somnàmbuls’ en la crisi ucraïnesa i víctimes d’una visió positiva de Rússia, segons la qual aquest país anava cap a la democràcia, que no els va permetre valorar adequadament l’ambient d’abans de la crisi. Segons l’informe, la ‘mala interpretació’ i el poc coneixement de les qüestions relatives a Rússia per part del ministeri d’Afers Estrangers britànic i dels seus homòlegs europeus van impedir que es donés una ‘resposta amb autoritat’.

Mentrestant, en una roda de premsa conjunta ahir a París, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, van tornar a fer una crida ahir a l’aplicació íntegra dels acords de Minsk del 12 de febrer per posar fi al conflicte de l’est d’Ucraïna, en uns moments en què l’èxit de l’ofensiva prorussa d’aquesta setmana ha fet reaparèixer el perill d’una guerra a gran escala.

Merkel i Hollande van denunciar les diverses violacions de l’alto el foc –en vigor des de diumenge passat–, es van comprometre a continuar les converses amb Moscou i amb Kíev per vetllar per l’eficàcia d’aquests acords, i van alertar que si alguna part els viola hi podria haver més sancions. De tota manera, Merkel va insistir que aposten per ‘fer alguna cosa per la pau i l’estabilitat de la regió’.

Hollande va dir que no tenia proves de la suposada entrada a Ucraïna els últims dies de carros de combat russos. El portaveu de l’exèrcit ucraïnès, Andrei Lisenko, havia denunciat ahir al matí que durant les darreres hores havien registrat l’arribada de Rússia de més armament.

El comissari europeu de Política de Veïnatge, Johannes Hahn, després d’haver visitat Kíev, també va insistir ahir en la necessitat de centrar-se en el compliment dels acords de Minsk i no fer especulacions amb noves propostes. D’aquesta manera, Hahn reiterava la fredor amb què va rebre la UE la petició de Poroixenko de dijous de crear una missió de pau supervisada per les Nacions Unides formada per policies comunitaris perquè controlessin l’est d’Ucraïna i també la frontera amb Rússia, una proposta que va ser immediatament rebutjada per Moscou.

Sobre el terreny, mentre Kíev denunciava ahir l’arribada de més armament procedent de Rússia i la concentració i reorganització de l’enemic a prop de Donetsk –ciutat sota control rebel– i de Mariúpol –port estratègic situat al mar d’Azov controlat per Kíev–, els secessionistes asseguraven que el front s’havia estabilitzat i que començaven la retirada d’armament, i van anunciar que avui es durà a terme un intercanvi de presoners.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any