Qui són i què pretenen Pegida Catalunya?

  • El moviment islamòfob nascut a Alemanya vol que l'Hospitalet de Llobregat sigui 'el Dresden català'

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
21.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment islamòfob i ultradretà Pegida, nascut a la ciutat alemanya de Dresden, es vol implantar al nostre país. I ja hi ha un nucli reduït d’activistes que hi treballa, amb el suport i l’assessorament de Plataforma per Catalunya. Aquesta setmana un grup anomenat Pegida Catalunya ha anunciat la intenció de convocar una primera mobilització, i que per això demanaria una autorització al departament d’Interior de la Generalitat. En aquest comunicat tan sols hi havia el domini pegida.cat, que redirecciona a una pàgina de Facebook amb uns vuit-cents seguidors. Però qui hi ha al darrere?

Pegida, que són les sigles de Patriotes europeus contra la islamització d’Occident, ha protagonitzat diverses polèmiques a Alemanya, l’última de les quals va ser la dimissió del seu dirigent, Lutz Bachmann, per haver aparegut disfressat de Hitler en unes fotos difoses a Facebook. Però també ha estat capaç de mobilitzar milers de manifestants en concentracions de caire xenòfob.

Una d’aquestes manifestacions fou el 12 de gener proppassat, per condemnar la matança a la seu de la revista Charlie Hebdo, cinc dies abans. En aquella manifestació van assistir també uns quants dirigents de Plataforma per Catalunya, entre els quals el secretari general, Robert Hernando, i el regidor de l’Hospitalet de Llobregat Daniel Ordóñez. La cúpula de PxC va aprofitar el viatge per establir contacte amb Pegida, per impulsar un moviment semblant a l’estat espanyol. I concretament a Catalunya.

Hernando explica en declaracions a VilaWeb: ‘Ells ja es coneixien, i ens van dir que tenien un nucli de gent que treballava a Espanya per intentar portar el moviment a tota Europa.’ El dirigent de PxC afegeix que uns dies després ell mateix es va reunir amb un nucli d’uns sis o set individus que ja organitzaven Pegida en diversos llocs de l’estat, com ara a Catalunya, al País Valencià i també a Andalusia. Diu Hernando que aquesta gent són un nucli reduït, que està en contacte directe amb la direcció de Pegida a Alemanya, i que demanaven al partit ultra consell i assessorament sobre com actuar. ‘La majoria són alemanys afincats aquí, amb residència a Màlaga, Cadis, Almeria… I també n’hi ha que viuen a Catalunya. Són alemanys i amics seus catalans.’

Diu que volen començar a fer concentracions a Catalunya en primer lloc, perquè han vist que hi ha un Plataforma per Catalunya, amb un discurs semblant i que en les eleccions municipals ha aconseguit molts milers de vots. I PxC els va dir que els donarien suport.

La intenció de la gent que ha començat a organitzar Pegida Catalunya és, segons Hernando, trobar un Dreden català, és a dir, una ciutat on mirar de fer-se forts i aplegar suport popular. I van pensar en tres ciutats: Terrassa, Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat. Finalment, aconsellats per PxC, van optar per concentrar-se en l’Hospitalet.

El 28 de gener passat ja hi va haver un intent de concentració d’un grup anomenat PECIDO (Patriotes Europeus contra la islamització d’Europa), que, segons Hernando, no formaven part del moviment Pegida a Catalunya ni a Espanya. L’objectiu, però, era el mateix: difondre un discurs islamòfob. Finalment, aquella convocatòria es va acabar desconvocant i no queda clar si hauria acabat tenint pas cap suport.

Ara hi ha un nou intent de traslladar al carrer aquest moviment que a casa nostra es restringeix de moment només a la xarxa. Plataforma per Catalunya hi dóna suport, però des de lluny: si el moviment fracassa, el fracàs no serà de PxC; si aconsegueix suport, el partit ultra es podrà penjar la medalla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any