Martí Anglada: ‘Al sud d’Europa, hi falten països petits i dinàmics’

VilaWeb
Redacció
20.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Martí Anglada, periodista, actual delegat de la Generalitat de Catalunya a França i Suïssa, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Per mi, la independència de Catalunya és una qüestió de ‘wellfare’, com diuen els anglesos. És una qüestió de tenir una vida col·lectiva millor des del punt de vista social, cultural i, evidentment, des del punt de vista econòmic, que ajuda tota la resta a funcionar. Quan hom aconsegueix de viure en un estat més ben organitzat, amb més transparència, també té una vida més digna.

—Què creieu que una Catalunya independent pot aportar al món?

—Parlar del món sencer potser és molt ambiciós, però un nou estat sempre és benvingut. És el final d’un procés d’afirmació d’una col·lectivitat. I, en el nostre cas, serà fet de manera democràtica, cosa que sempre serà una millora per al món.

En concret, per a la Unió Europea sí que és una oportunitat. Ho és perquè els soluciona un problema que han anat arrossegant. La independència de Catalunya, lluny de crear el problema, el soluciona. Això a banda, també marca una manera de fer. Com que ho fem de manera democràtica i pacífica, marca una via de solució de problemes respectuosa amb els valors europeus de democràcia. Això és un progrés.

A més, Catalunya seria un nou estat petit al sud d’Europa que funcionaria bé. Al nord d’Europa hi ha molts estats petits que funcionen millor que la mitjana (Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Irlanda, els estats bàltics, etc.). En canvi, al sud d’Europa hi ha grans mamuts (Itàlia, França, Espanya…) i hi falten països petits i dinàmics. El dinamisme econòmic de Catalunya permetria que per primera vegada hi hagués un estat petit al sud d’Europa que funcionés bé. Seria una Dinamarca o una Finlàndia del sud d’Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any