Ekaizer: ‘Catalunya ha viscut el capitalisme dels amiguets’

  • El periodista situa totes les filtracions sobre el cas --les certes i les falses-- en una maniobra del Ministeri de l'Interior per combatre el procés sobiranista

VilaWeb
ACN
16.02.2015 - 18:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista d’investigació Ernesto Ekaizer ha definit Catalunya com la representació més perfecta del ‘capitalisme dels amiguets’, aquell en què la ‘promiscuïtat’ entre la classe política i empresarial és més evident. En el marc de la comissió d’investigació sobre el cas Pujol, Ekaizer ha descrit un país en què s’han consolidat els favors mutus i les comissions econòmiques per la concessió d’obra pública, especialment durant els governs de l’ex-president Jordi Pujol, però també en els governs posteriors. Les investigacions d’Ekaizer el porten a concloure que la família Pujol actuava en connivència amb els governants espanyols i que ha estat el procés sobiranista el que ha trencat la col·laboració.

De fet, Ekaizer està convençut que totes les filtracions sobre la família Pujol, sobre Artur Mas i sobre Xavier Trias –siguin certes o no– provenen del ministeri de l’Interior de l’espanyol amb la clara intenció de combatre el procés sobiranista. El periodista ha recordat les dates en què s’han produït moltes d’aquestes filtracions (durant la campanya electoral del 2012, o en la vigília de la Diada del 2014) per exemplificar una conducta recorrent d’un ministeri que ha definit com el ‘departament de política criminal’.



Les continues filtracions a ‘El Mundo’ sobre presumptes comptes a l’estranger per part de polítics nacionalistes catalans, com Jordi Pujol, Artur Mas o Xavier Trias, demostren, al seu parer, que el govern espanyol lluita contra el procés sobiranista des del Ministeri de l’Interior. Per això, ha instat el ministre Jorge Fernández Díaz, a admetre que la policia espanyola investiga el president Mas. ‘A part dels delictes, que n’hi ha, també hi ha una instrumentalització política per desactivar el procés sobiranista. Això és una sobirana estupidesa. Si la política contra el procés sobiranista és una política criminal, estem perduts’, ha opinat.



Ekaizer ha emmarcat el funcionament de la política catalana i la seva ‘connivència’ amb l’empresariat del país en el que ell anomena ‘capitalisme d’amiguets’. Segons ell, Catalunya és el lloc de l’Estat amb més vincles entre polítics i empresaris, especialment durant els anys de govern de Jordi Pujol. Vincles que ha qualificat de ‘simbiosi o promiscuïtat’, ja que es van allargar durant molts anys i ha arribat a gairebé tots els àmbits de govern.



De fet, considera que si la famosa acusació de l’expresident Pasqual Maragall que CiU cobrava comissions del 3% hagués anat més al fons, l’actual president, Artur Mas, no ho hagués arribat a ser, perquè CiU hauria caigut en desgràcia. El periodista d’investigació ha assegurat que els empresaris fins i tot tenien facilitats per pagar les comissions amb quotes durant diversos anys i a través de suposats informes d’assessoria ‘en qualsevol matèria’ fets per Jordi Pujol Ferrusola. Segons Ekaizer, aquest ‘modus operandi’ va continuar durant el tripartit malgrat el canvi de govern. No s’ha volgut mullar, però, si avui encara és vigent. Un ‘capitalisme dels amiguets’ que, en la seva opinió, ha estat molt més intens que en qualsevol altre territori de l’Estat. 


Respecte el cas Pujol, Ekaizer ha dit que si l’expresident volgués acabar amb els dubtes i rumors demanaria l’aixecament del secret bancari a Andorra i mostraria que ell no hi té diners. Si no ho fa, ha afegit, és perquè té alguna cosa a amagar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any