La MAT, al Suprem la mateixa setmana de la interconnexió

  • El tribunal cita a declarar nou tècnics que han fet informes contra el tram entre Bescanó i Santa Llogaia

VilaWeb
ACN
16.02.2015 - 17:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem ha citat a declarar nou tècnics que han fet informes contraris al tram aeri de la línia de molta alta tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia d’Àlguema. La línia, que ja s’ha posat en tensió, té 115 torres i porta els 400 kV fins a l’estació conversora, on la MAT passa a ser subterrània. Ara, el tribunal ha admès a tràmit un contenciós interposat per la Iaeden, la CUP i l’AlarMAT contra l’acord del consell de ministres espanyol que va declarar d’utilitat pública el tram Bescanó-Santa Llogaia i en va aprovar el projecte executiu. Els tècnics, citats demà, van denunciar-hi mancances, com ara la inexistència d’estudi d’impacte ambiental o l’incompliment de la distància de seguretat entre torres i habitatges.

No és pas el primer contenciós contra la MAT que arriba al Suprem. En aquest cas concret, el recurs s’interposa contra l’acord del consell de ministres del 2 d’agost del 2013, d’acord amb un projecte executiu presentat per Red Eléctrica. Aquest tram, el darrer abans de la interconnexió, comença a la substació de Bescanó (Gironès) i acaba a la de Santa Llogaia (Alt Empordà). Les obres ja s’han acabat i, de fet, la línia es va posar en tensió a final de l’any passat.

Tot i que els 400 kV ja circulin pels cables, queden encara dues obres pendents per a enllestir el projecte, car juntament amb la construcció d’aquest tram s’havien de compactar dues línies amb les torres de la MAT (una de 220 kV i una altra de 132). Tanmateix, Red Eléctrica no preveu començar aquests treballs fins a mitjan 2015, quan ja hagi entrat en servei la interconnexió.

El recurs contenciós contra aquest tram el van interposar dues entitats (Iaeden i AlarMAT) i un partit polític (la CUP). Els demandats són l’estat, per una banda, i la companyia Red Eléctrica, per una altra. La sala tercera del Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs i, a l’hora d’estudiar-se’l, ha demanat documentació a totes les parts.

Nou tècnics a declarar

El Suprem demana documentació a Red Eléctrica relacionada amb el tram que ara és focus de litigi. I també sol·licita a la Generalitat que li trameti tots els informes i estudis de planificació dels 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia.

Pel que fa a la part demandant, el Suprem cita a declarar nou tècnics perquè ratifiquin els informes que van emetre en contra de la línia. Les declaracions es faran demà a Madrid, cosa no habitual en procediments contenciosos com aquest (perquè generalment el tribunal decideix si admet o no una prova únicament en base a la documentació).

Entre els tècnics citats hi ha el doctor Pep Puig, president d’Eurosolar; la professora d’economia de la UdG Anna Garriga; l’economista Josep C. Vergés; l’enginyer tècnic en topografia Enric Barneda; el metge expert en camps electromagnètics José Luis Bardasano; i el doctor de la UB i professor en sociologia Joaquim Sempere.

Els informes que van emetre uns i altres denuncien mancances en el tram aeri dels 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia. Per exemple, que no es va fer cap estudi d’impacte ambiental per valorar la compactació de línies, que la MAT és una línia injustificada, que s’han incomplert les distàncies de seguretat entre les torres i els habitatges i que els camps electromagnètics de la línia tenen efectes sobre la salut.

Després de prendre’ls declaració, i estudiar-se tota la documentació sol·licitada, el procediment pot acabar amb una vista o bé amb una sentència emesa directament pel Suprem. Però el Tribunal, amb relació a la MAT, ja ha tombat uns quants recursos. En concret, el març del 2010 va arxivar els que s’havien presentat contra els trams de línia de 400 kV entre Sentmenat-Bescanó i Vic-Bescanó (precisament, els anteriors al que ara són motiu de litigi).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any