Escola Valenciana, guanyadora del Premi Martí Gasull

  • El guardó, l'atorga la Plataforma per la Llengua per la tasca en favor de la normalització lingüística

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.02.2015 - 20:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha estat guardonada amb el II Premi Martí Gasull i Roig que atorga la Plataforma per la Llengua. Els altres dos finalistes del premi eren Albert Jané, lingüista i ànima de la revista Cavall Fort; i l’empresa cervesera Moritz. Aquest premi que atorga la Plataforma per la Llengua és dotat amb tres mil euros. A més, Escola Valenciana també ha rebut un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment, que ha dissenyat més distincions com ara la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

El guanyador de la segona edició del Premi Martí Gasull i Roig ha estat escollit per votació popular a través del web premimartigasull.cat, el procés de votació ha tingut 8.000 vots, el doble que l’anterior edició. Els finalistes van sortir de la selecció que va fer el jurat després de rebre 150 propostes ciutadanes de candidats.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, en declaracions a VilaWeb ha agraït així el premi: ‘És un guardó molt especial, perquè reconeix la tasca que fem, una tasca compartida amb molta gent que ens dóna suport i el seu treball voluntari. És un premi per a tota la societat valenciana, perquè hi ha molta gent que no és visible en els mitjans de comunicació. Aquest premi el compartim amb tota la societat valenciana, perquè el nostre país s’ha construït des de la base, i és aquesta gent la que fa la feina dia a dia, la que estima la llengua, el país, la nostra terra. I compartim el premi amb les vint-i-nou associacions que integren Escola Valenciana, i també amb els altres nominats, Albert Jané i Moritz: la tasca que fem tots perquè la llengua estiga present en tots els àmbits és molt important.’

L’acte

L’acte de lliurament, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ha començat amb l’aparició a l’escenari de Ileana Belfiore, una arquitecta italiana. Va néixer en un petit poble d’origen etrusc a Tarquinia. El 2006 va venir a Catalunya de visita, i aleshores va tenir clar que era el lloc on volia viure. Ara ja està plenament instal·lada aquí i ha après català. Ha explicat com gràcies a la llengua ha tingut una integració plena. Es tracta d’un clar exemple de com el català és llengua d’acollida.

L’actor i periodista Roger de Gràcia i la periodista valenciana Amàlia Garrigós han conduït l’acte, que ha comptat amb l’actuació del músic Joan Dausà. En la seva primera intervenció ha tocat el tema “El veurem junts”, que ha servit per recordar Martí Gasull i Roig, qui va ser director ¡ un dels fundadors de l’entitat. Justament abans de descobrir el nom del guanyador, Dausà ha cantat el tema “Quan soni la tendresa”. La seva cançó més coneguda, “Jo mai mai”, ha estat l’última a sonar just després de la fotografia de família amb el guanyador.

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 – Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any