El PP torna a vetar ERC a la comissió de secrets oficials: ‘Cal un plus de lleialtat amb l’estat’

  • El congrés aprovat la incorporació de Rafael Hernando a la comissió en substitució del ministre de Sanitat, Alfonso Alonso

VilaWeb
ACN
12.02.2015 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro ha dit que per formar part de la comissió de secrets oficials del congrés espanyol cal ‘un compromís de discreció i un plus de lleialtat amb l’estat’. Així ha justificat el vet del PP a l’entrada d’ERC a la comissió. Diu que els discursos dels republicans van en direcció ‘contrària’ a aquestes premisses. El diputat d’ERC Joan Tardà considera que la negativa del PP es deu a raons ideològiques i al caràcter independentista de la formació. És per això que ha demanat als grups de l’oposició el vot nul a la incorporació del portaveu popular al congrés, Rafael Hernando, a la comissió.

El congrés ha acabat aprovant l’entrada d’Hernando a la comissió gràcies a la majoria del PP, i amb el suport del PSOE. La majoria de les formacions del grup mixt –totes excepte UPN– i de l’Esquerra Plural s’han solidaritzat amb ERC i no han assistit a la votació per a incorporar Hernando a la comissió, que hi entra per a substituir l’actual ministre de Sanitat, Alfonso Alonso. 

Tardà ha criticat la seva exclusió: ‘Vivim instal·lats en una anomalia perquè ERC va ser vetada a l’inici d’aquesta legislatura malgrat formar part del grup mixt’. És per això que ha demanat a la resta de grups de l’oposició el vot nul per ‘visualitzar aquesta anomalia i injustícia patida duran aquests últims tres anys’. ‘No hi ha res més injust que ser víctimes d’aquest atropellament i que la cambra ho hagi oblidat’, ha afegit.  

Per la seva banda, el diputat del PP Rafael Bermúdez de Castro ha lloat la figura de Rafael Hernando i la seva ‘idoneïtat’ per formar part de la comissió. També ha carregat contra els republicans, i ha dit que, de la mateixa manera que Tardà té ‘tota la llibertat’ per pujar a la tribuna a dir ‘el que li vingui de gust’, els altres tenen ‘la mateixa llibertat per decidir sobre la idoneïtat de qui ha de formar part d’aquesta comissió’.  

Des de l’Esquerra Plural, Joan Josep Nuet ha explicat que no tenen res en contra que Hernando entri a formar part d’aquest grup però ha justificat l’absència del seu grup en la votació perquè troben ‘una anomalia democràtica’ que no hi puguin accedir totes les formacions a la comissió.      

Aquesta és la cinquena vegada que el PP veta l’entrada d’ERC a la comissió de secrets oficials. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any