Els noms tacats de sang de la ‘llista Falciani’

  • Traficants d'armes, de coltan, de 'diamants de sang', homes de confiança de dictadors, entre els qui tenien comptes a l'HSBC

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

No únicament s’han destapat casos de suposada evasió fiscal, amb la ‘llista Falciani’. Les dades revelades amb la filtració han demostrat també que la filial suïssa del banc HSBC havia fet negocis amb traficants d’armes, homes de confiança de dictadors i traficants de ‘diamants de sang’, entre més malfactors i criminals. Entre el 2006 i el 2007, el banc tenia comptes oberts d’individus que tenien un paper destacat en el comerç il·lícit de coltan al Congo, o en el tràfic d’armes a Libèria destinades a nens soldats. I fins i tot els mantenien quan els crims que cometien ja eren coneguts i denunciats per les Nacions Unides.

Heus ací la relació d’alguns dels noms més foscos de la llista:

Aziza Kulsum i la seva família. Van finançar la sagnant guerra civil de Burundi als anys noranta A més, segons les Nacions Unides, són una peça clau en el comerç il·lícit del coltan a la República Democràtica del Congo. El coltan és un mineral molt preuat que s’utilitza en la fabricació de dispositius electrònics. Dos dels seus comptes van ser tancats abans del 2001, però el tercer –que contenia 3,2 milions de dòlars– va ser congelat no se sap quan. El seu marit està connectat a un altre compte que no va ser tancat i que conté 1,6 milions de dòlars.

Katex Mines Guinee. Empresa fictícia del Ministeri de Defensa de Guinea, dedicada al tràfic d’armes per als soldats rebels a Libèria durant els combats del 2003. A ambdós bàndols, hi lluitaven nens soldats. En els combats, hi hagué centenars de morts i més de dos mil ferits. El compte conté 7,14 milions de dòlars.

Shailesh Vithlani, de Tanzània. El 2007, The Guardian va informar que era un suposat intermediari en el pagament secret, per part de l’empresa d’armament britànica BAE, de 12 milions en un compte bancari de Suïssa. En canvi d’això, sembla que el govern tanzà va comprar un sistema de radar militar extremadament car. Té un compte a l’HSBC però no s’especifica quants diners hi té.

Fana Hlongwane. Assessor polític i home de negocis de Sud-àfrica. Va rebre diners del BAE a través d’una cadena d’intermediaris amb la finalitat de promoure el comerç d’armes. Té un compte amb 888.000 dòlars i dos més que sumen 12 milions de dòlars.

Selim Alguadis. Empresari turc. També acusat d’haver lliurat béns electrònics sofisticats per a un projecte secret d’armes nuclears a Líbia. Té un compte del qual no s’especifica la quantitat de diners.

Emmanuel Shallop. Associat al tràfic de ‘diamants de sang’. Tenia un compte a l’HSBC mentre era investigat per les autoritats belgues.

Omega Diamond. Empresa que el 2013 va tenir un litigi fiscal a Bèlgica per 195 milions de dòlars. Les autoritats belgues van al·legar que Omega obtenia beneficis a Dubai pel comerç de diamants de mines del Congo i d’Angola taxats falsament. Durant el període d’aquestes suposades transaccions, dos directors de l’empresa, Ehud Arye Laniado i Sylvain Goldberg, tenien comptes a l’HSBC. Un tercer accionista d’Omega, Robert Liling, apareix en els arxius com l’administrador d’un compte.

Rami Makhlouf. Cosí i estret col·laborador del president sirià, Baixar al-Assad, que en els últims tres anys ha estat responsable de la mort de desenes de milers dels seus ciutadans en la guerra civil del país. Apareix com a beneficiari en diversos comptes, però no s’especifica quina quantitat sumaven.

Li Xiaoling. Filla de l’ex-primer ministre xinès Li Peng, cèlebre pel seu paper en la matança de la plaça Tiananmen. Ella i el seu marit tenen un compte amb 2,5 milions de dòlars.

Gennady Timchenko. Milionari associat amb el president rus Vladímir Putin. És un dels individus objecte de sancions per part de la UE arran de l’annexió de Crimea i del conflicte bèl·lic amb Ucraïna.

Rachid Mohamed Rachid. Ex-ministre de comerç d’Egipte que va fugir del Caire el febrer del 2011 enmig de la revolta contra Hosni Mubarak i va ser condemnat per suposada especulació i malbaratament de fons públics. Hi apareix per tenir poder de representació respecte d’un compte per valor de 31 milions de dòlars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any