El govern espanyol dóna per fet que portarà al TSJC l’obertura de delegacions de la Generalitat a Roma i Viena

  • Estudia si recórrer també al Tribunal Constitucional espanyol

VilaWeb
ACN
06.02.2015 - 14:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol presentarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs per la via del contenciós-administratiu contra el decret d’obertura de les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, i estudia també presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la Llei d’Acció Exterior. Així ho han apuntat fonts de La Moncloa després que el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, hagin apuntat que l’advocacia de l’estat espanyol estudia aquesta doble via per aturar el que el govern espanyol considera una invasió de les competències de l’estat de dirigir l’acció exterior.

Segons aquestes fonts, l’executiu té clar la presentació del recurs al TSJC en breu, abans que expiri el termini de tres mesos des de l’aprovació del decret de la Generalitat signat el 23 de desembre del 2014. El decret modificava també el grau de representació de la delegació de Brussel·les, de manera que el recurs podria afectar també a la delegació existent.



L’executiu estudia, a més, portar la Llei d’Acció Exterior de la Generalitat davant el Tribunal Constitucional espanyol , i ho pot fer demanat l’aplicació de l’article 161.2 de la constitució espanyola, que estableix la suspensió automàtica de qualsevol decret o llei d’una comunitat autònoma impugnada pel govern espanyol. D’aquesta manera, deixaria sense efecte la llei per un termini mínim de cinc mesos.



A la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha recordat que l’advocacia de l’estat està estudiant el possible incompliment de la llei d’Acció Exterior espanyola i, per tant, de la normativa constitucional espanyola amb l’obertura d’aquestes ambaixades o consulats, segons les seves paraules.



En aquest sentit, ha insistit que la direcció de la política exterior correspon al govern de l’estat espanyol i perquè la pròpia llei espanyola d’Acció Exterior assenyala els mecanismes pels què s’ha de fer aquesta obertura.



Segons la vice-presidenta, un cop fet aquest anàlisi en el seu cas es procedirà a interposar el corresponent recurs des de la premissa que la direcció de la política exterior correspon al govern de l’estat i el TC ha deixat clar que les comunitats autònomes poden tenir una acció exterior, però això mai pot suposar la invasió de l’atribució que tenen els estats d’assumir aquesta direcció de la política exterior.



A més, segons Sáenz de Santamaría, la Generalitat ‘haurà de donar explicacions als ciutadans no només de la vulneració del marc de les delegacions exteriors, sinó dels costos que suposen aquestes actuacions i de la possibilitat que hi ha d’aprofitar la representació exterior (de l’estat espanyol) per enfortir la presència institucional de les comunitats i la seva tasca de difusió a l’exterior.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any