Un pas més cap a l’expulsió del jutge Santiago Vidal de la carrera judicial

  • El promotor de l'acció disciplinària diu que ha comès dos delictes 'molt greus'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
05.02.2015 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El promotor de l’acció disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Antonio Fonseca-Herrero, demana l’expulsió del jutge Santiago Vidal de la carrera judicial. Considera que ha comès dos delictes ‘molt greus’ per haver participat en la redacció d’una proposta de constitució catalana. La primera fa referència a ‘l’exercici d’activitats incompatibles’ amb el càrrec de jutge o magistrat mentre que la segona respon a la ‘ignorància inexcusable’ del compliment dels deures judicials. El promotor de l’expedient disciplinari considera que Vidal ‘ha participat activament i al marge de qualsevol cobertura’ en un grup que tenia l’objectiu d’elaborar i redactar una constitució catalana.

Segons l’escrit, l’objectiu d’aquest grup era posar el nou text a disposició ‘d’aquells que van promoure una consulta sobre l’anomenat dret de decidir i la independència de Catalunya, independentment de la seva celebració’.  

El promotor de l’acció disciplinària afegeix que el magistrat ‘ha portat a terme declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya de manera reiterada, i que ha donat suport a iniciatives polítiques d’institucions públiques catalanes i d’entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat’.  

Així mateix, diu que el magistrat català va admetre i justificar expressament ‘la procedència de la desobediència civil a la constitució espanyola, a la llei i a les decisions del Tribunal Constitucional sobre el procés per a la independència de Catalunya’.

La llibertat d’expressió no l’empara

Antonio Fonseca considera que el deure de fidelitat assumit en el jurament o promesa que els jutges fan abans de prendre possessió del seu càrrec ‘implica l’obligació que qualsevol membre de la carrera judicial ha d’abstenir-se d’executar qualsevol actuació que faci perillar valors o principis sobre els quals se sustenta la constitució, i també l’obligació d’adequar els esmentats valors i principis’.  

Així mateix, diu que l’actuació de Vidal no es pot emparar en l’exercici del dret fonamental de llibertat d’expressió perquè ‘la dignitat, integritat i independència del poder judicial és un bé de rang constitucional que té l’habilitat de limitar la llibertat d’expressió dels integrants del poder judicial’.  

Finalment, diu que el fet que Santiago Vidal ‘hagi actuat amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan importants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna i l’ordre jurídic de manera reiterada, són circumstàncies de prou entitat per a ser considerades mereixedores de la sanció de separació’.

L’escrit del promotor ha estat notificat al jutge Vidal, que ara té vuit dies per a presentar-hi al·legacions.

Deu mesos d’instrucció

D’aquesta manera Fonseca tanca el seu expedient, després deu mesos d’instrucció de la causa, en què ha provat unes quantes vegades d’apartar Vidal de la carrera. Primer, en la fase d’investigació, que va començar a final d’abril del 2014: el CGPJ va cridar-lo a declarar quan ell i nou magistrats més havien anunciat que treballaven en la redacció d’una constitució per a una Catalunya independent.

El 9 d’octubre del 2014, després de la fase d’instrucció, Fonseca-Herrero va decidir finalment d’obrir-li expedient i va demanar al CGPJ que el suspengués de funcions cautelarment. Considerava que Vidal havia de ser apartat per la seva ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

Divisió a la comissió disciplinària

Tanmateix, la comissió disciplinària del CGPJ va rebutjar (per quatre vots a tres) la petició de suspendre Vidal cautelarment, tot recordant a Fonseca-Herrero que tot just havia obert l’expedient.

Es va constatar la divisió dins la Comissió. Van votar-hi contra dues vocals nomenades a proposta del PSOE, Maria Victoria Cinto i Roser Bach, el nomenat pel PNB, Erique Lucas, i un de proposat pel PP, Vicente Guilarte. I es decantaven per apartar preventivament Vidal de la carrera tres vocals proposats pel PP: Wenceslao Olea, president de la comissió disciplinària i magistrat de la sala tercera del Tribunal Suprem, i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart.

A les acaballes de la instrucció de l’expedient, a començament d’enguany, Vidal va rebre el plec de càrrecs de l’expedient, en què Fonseca-Herrero proposava a la comissió disciplinària tres possibilitats: la suspensió de sou i feina durant tres anys, un trasllat forçós fora de Catalunya i l’expulsió de la carrera judicial.

Però, a l’hora de tancar l’expedient, Fonseca-Herrero només ha inclòs com a proposta aquesta última possibilitat, segurament d’acord amb la fiscalia, que el dia 30 de gener proppassat va presentar un informe al CGPJ en què demanava que s’apliqués a Vidal la màxima sanció disciplinària, l’expulsió de la carrera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any