D’on treu els vots Podem?

  • Segons el CIS, la formació de Pablo Iglesias és la segona força · Analitzem quins partits en resulten més desgastats i d'on rep el suport Podem

VilaWeb
Redacció
05.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicat ahir, confirma la tendència a l’alça de Podem: en menys d’un any ha desbancat el PSOE en intenció de vot a les eleccions a les corts espanyoles. La formació de Pablo Iglesias és la segona força, segons l’enquesta, i pugna amb el PP per a atènyer el govern de l’estat espanyol. Però d’on surten els vots de Podem? D’on prové el 23,9% d’electors que diu que votaria Pablo Iglesias? Qui havia votat fins ara? I, per tant, qui desgasta l’ascens de Podem?

Si mirem l’enquesta del CIS —a partir de 2.500 entrevistes fetes del 2 al 12 de gener—, la resposta ràpida i curta és que bona part dels electors de Podem són votants desencantats d’Esquerra Unida i d’ICV i joves que enguany votaran per primera vegada.

Anem al detall i a les xifres de l’enquesta, que dóna a Podem un vot directe del 19,3% (la ‘cuina’ posterior del sondatge fa que l’estimació de vot creixi d’un 4%). A qui més vots esgarrapa Podem és a IU-ICV: el 40% dels qui diuen que votarien Podem havien votat IU o ICV en les darreres eleccions espanyoles, les del 2011. El desgast del PSOE també ve en part de Podem: un 26,1% dels qui havien votat els socialistes ara es decantarien per la formació de Pablo Iglesias. En tercer lloc, un 22,9% dels votants d’UPyD ara tiraria cap a Podem. Paga la pena de fixar-se en una altra xifra: 34,9%. És la dels joves que fa quatre anys encara no tenien edat de votar i que ara votarien Podem. També rebria els vots d’un 13,5% que el 2011 va votar en blanc i un 17,4% dels qui no van anar a votar. Segons el CIS, un 28,8% dels qui el 2011 van votar unes altres formacions (més enllà de PP, PSOE, IU, UPyD i CiU) enguany votaria Podem.

La baixada d’ERC i CiU

En aquesta última xifra segurament s’hi hauria de comptar ERC, si bé sense saber-ne el percentatge exacte. Els republicans han anat baixant en intenció de vot d’ençà del baròmetre del mes de juliol passat, que els donava un 3,3%, per sobre de CiU. Si ara es fessin eleccions, només un 1,6% dels electors de tot l’estat espanyol votaria ERC. Tenint en compte que ERC ha anat perdent força en aquests tres últims baròmetres i que cap altra formació catalana no guanya vots, una hipòtesi plausible seria considerar que Podem també els esgarraparia vots.

En el baròmetre de l’octubre, CiU i ERC sumaven un 6,1% dels vots de tot l’estat. Ara obtindrien, junts, tan sols un 4,6%. En aquest últim baròmetre, CiU perd un 0,8% de suport respecte de l’anterior, i rep una estimació de vot del 3%.

Tanmateix, cal tenir en compte que la quantitat d’entrevistes del baròmetre fetes a Catalunya no arriba a 400, una xifra massa reduïda perquè se’n pugui fer una interpretació gaire afinada dels resultats, atès que el marge d’error, en aquest cas, és molt gran.

Informació relacionada: 

CUP i Podem: les cinc diferències

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any