Les dotze principals prevencions contra el càncer, segons el nou Codi Europeu

  • El 50% de casos es poden evitar seguint les accions que aconsella aquesta compilació

VilaWeb
ACN
03.02.2015 - 18:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou Codi Europeu enumera dotze accions preventives contra el càncer. És una compilació de consells adreçats a mantenir una vida saludable que redueixi el risc de tenir aquesta malaltia. De fet, es considera que la meitat de casos es podrien evitar seguint les instruccions que es detallen aquí. Per aquest ordre, apel·la a accions com ara deixar de fumar, evitar l’excés de pes, fer exercici o menjar de manera saludable. També a una participació responsable dels programes de vaccinació i de detecció precoç. Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 40.000 pacients amb càncer (23.636 homes i 16.162 dones), i se’n moren 16.662 (9.995 homes i 6.667 dones). Avui és el Dia Mundial del Càncer.

El nou Codi Europeu revisa i amplia l’anterior, que data del 2003. És un recull de dotze recomanacions per a prevenir una malaltia que és la primera causa de mortalitat entre els homes i la segona entre les dones de Catalunya.

La primera i la segona apel·len a la necessitat de deixar de fumar i de convertir les llars privades en espais restringits al fum. La tercera destaca la importància d’evitar l’excés de pes. La quarta aconsella tant fer esport com limitar el temps d’estar assegut.

La cinquena se centra en l’alimentació: cal menjar fruita, llegums, cereals i verdura. Però també evitar el consum de begudes ensucrades i carn processada i limitar el d’aliments d’alt contingut calòric i carn vermella.

La sisena diu clarament que no beure alcohol és la millor prevenció possible contra la malaltia, tot i que matisa que, si se’n consumeix, és ideal limitar-ne la quantitat. La setena, vuitena i novena alerten contra l’exposició a elements que poden causar el càncer: massa exposició al sol, contacte amb substàncies cancerígenes i radiació de radó.

La desena, l’onzena i la dotzena inclouen la major part de les novetats en relació amb anys anteriors. Fan referència a la lactància materna –que redueix el risc de tenir càncer– i a l’avís que la teràpia de substitució hormonal fa créixer les possibilitats de desenvolupar la malaltia.

També remara la importància de seguir els programes de vaccinació –hepatitis B als nadons i virus del papil·loma humà (VPH) a les nenes– i dels programes de detecció precoç de càncer de còlon, de mama i de coll d’úter.

La meitat de casos es poden evitar

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carme Cabezas, ha subratllat que es calcula que la meitat dels casos de càncer es podrien evitar seguint accions com les recollides en aquest codi.

El director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha recordat que l’objectiu de Catalunya és reduir la mortalitat per aquesta malaltia d’un 10% abans de 2020. Des del 2010 a 2013, les dades indiquen que la reducció ja ha estat d’un 4%. Tanmateix, l’obesitat i l’allargament de l’esperança de vida són factors que no ajuden a la consecució d’aquest objectiu.

En canvi, sí que hi contribueix l’abandonament del tabac. Aquests darrers anys 190.000 catalans han aconseguit deixar aquest hàbit. La dada és més positiva entre els adolescents, franja en què la reducció registrada ateny el 40%.

Els càncers més freqüents en els homes són els de pròstata (5.259), de còlon i recte (4.436) i de pulmó (3.340). En les dones són el de mamella (4.538), de còlon i recte (2.447) i de pulmó (1.508). El més mortal entre els homes és el de pulmó (2.707) i entre les dones, el de mamella (1.017).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any