50 Ombres d’en Grey: encadenant la passió, alliberant la imaginació

  • El contingut sexual quedarà minimitzat en la pel·lícula per arribar a tots els públics deixant més lloc a la insinuació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Marta Moya i Natàlia Queralt
05.02.2015 - 10:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fenomen literari de 50 Ombres d’en Grey ha despertat crítiques i passions a parts iguals. Les novel·les de la britànica E. L James han estat definides des de “literatura eròtica” pels seus seguidors fins a “porno per les mares” pels seus detractors. Els lectors de la trilogia, majoritàriament dones, han impulsat el gènere de la literatura eròtica fins als prestatges principals de les llibreries. Aquest esclat no ha estat un invent ni dels mitjans de comunicació, ni de les xarxes socials. La pel·lícula s’estrena la vigília de Sant Valentí  i un mes abans ja s’havien venut 45.000 entrades a Espanya.


Novel·la eròtica o prostitució literària?

La qualitat literària de la trilogia escrita per E. L James ha estat objecte de debat des que el nombre d’exemplars venuts es va disparar. Els adjectius qualificatius de la seva obra han estat múltiples. Veus reconegudes, com la de l’autor nord americà Stephen King, afirmen que es tracta d’una “novel·la brossa amb contingut narratiu superficial.” La frivolitat de la narració i la innexistent reflexió literària són les crítiques que en fan els seus contraris. L’escriptora de literatura eròtica, Roser Amills, en canvi apunta que 50 ombres d’en Grey és un producte que “aconsegueix arribar a tots els públics, perquè té un llenguatge planer i directe.” I afegeix que, al cap i a la fi, aquesta és la pretensió de la literatura eròtica.  

D’altra banda la psicòloga i especialista en sexologia, Marta Arasanz, simplifica la novel·la a una història de parella amb els tòpics literaris recurrents de l’amor femení: noia jove i sense experiència s’enamora d’un home atractiu, ric i expert que li desvetlla el món de la sexualitat. Arasanz explica que la trilogia d’E. L James “compleix totes les característiques dels culebrots i reafirma els estereotips dominants en la literatura de tradició.” A les dones se les continua mesurant per la bellesa, l’atractiu i la joventut; i als homes per la posició laboral, el poder adquisitiu i el prestigi social.

Sigui com sigui, Arasanz afirma que aquest producte ha estimulat la imaginació de les parelles, fet que ha comportat una millora en les relacions. Tot i mantenir els arquetips de la literatura, la trilogia ha aconseguit que les dones no s’avergonyexin de llegir una novel·la eròtica.

Literatura controvertida

“La relació entre els dos protagonistes contribueix a perpeturar la violència de gènere.” Aquesta és la conclusió a la que ha arribat l’estudi publicat al Journal Women’s health, dut a terme per les Universitats de Michigan i Ohio. En aquest s’indiquen els aparents “aspectes negatius” que queden amagats en la novel·la. L’anàlisi denota que hi ha patrons al llibre que reflecteixen de forma omnipresent l’abús emocional de l’home sobre la dona en les interaccions socials.

Tot i això, les opinions sobre el tema son diverses, i Roser Amills considera paternalista la visió de l’estudi esmentat, ja que “ningú més enllà de la pròpia lectora pot decidir quins efectes tindrà la novel·la.”

El sexe sobre la taula

La trilogia ha normalitzat el tema del sexe i ha descobert pràctiques que quedaven excloses del debat públic general. 50 Ombres d’en Grey no és un fenomen mediàtic, és real. La relació entre Anastasia i Grey, basada en el contracte de submissió acordat per amb dues parts, ha tingut repercussions en diverses parelles. L’experta en sexologia, Sílvia de Béjar, assegura que els efectes es veuen reflectits des de dues posicions: “dones que fantasien més sovint sobre sexe i declaren obertament que en tenen més ganes i homes que es senten amenaçats pel personatge d’en Grey i temen no complir les expectatives.”

Aquesta influència s’ha traduït en la creació d’una línia de productes eròtics inspirats en la saga d’E.L James: manilles de metall, cintes adhesives i altres articles de bondage que recorden els utilitzats en els capítols del llibre i es venen sota el lema la “col·lecció oficial del plaer.”

foto de la protagonista

Els professionals de la psicologia comparteixen que el principal problema actual en les relacions de parella és la manca de comunicació general, i especialment en l’aspecte sexual. L’ús de les noves tecnologies desencadena distanciament i i afavoreix conductes més individuals que remeten a un segon pla la intimitat i vida privada. Paradoxalment, en una societat dominada pels “media”, la comunicació és cada cop més deficitària entre les persones. Aquest motiu explica que la majoria de psicòlegs coincideixen en donar suport als fenòmens que contribueixen a parlar amb naturalitat sobre sexe i manifestar què ens agrada i què no.  En aquesta línia, la trilogia de 50 Ombres d’en Grey n’és un exemple.  

Rebaixant la tensió (a la pantalla)

Des que van començar els rumors sobre l’adaptació cinematogràfica de la trilogia, la polèmica ha estat servida. L’estrena de 50 Ombres d’en Grey coincideix estratègicament amb la vigília de Sant Valentí, el dia 13 de febrer. Revistes i diaris d’arreu han inundat les xarxes socials amb especulacions sobre la falta de química entre els actors Jamie Dornan, Christian Grey a la ficció, i Dakota Johnson, com a Anastasia Steele. Trobem exemples a la publicació nord americana New Yorker com l’article “El 15 objectes que tenen més química que els protagonistes de 50 ombres” o bé “S’odien i no s’aguanten” del popular blog Jezebel sobre “celebrities, sexe i moda sense retocar” segons s’autodefineixen.

El debat ha anat més enllà de les especulacions i la voluntat de suavitzar el contingut sexual de la novel·la, per tal de maximitzar els beneficis, ha despertat crítiques. La pel·lícula ha esquivat la classificació de film NC-17, prohibida per menors de 17 anys, ja que hagués comportat una davallada notable dels beneficis tenint en compte que la majoria de seguidors són adolescents. Finalment, ha estat X en la categoria R, és a dir, poden assistir al cinema els menors de 17 anys acompanyats d’un adult.

D’aquesta manera la insinuació serà l’autèntica protagonista. L’alt contingut sexual dels diàlegs, que destaca la productora, es compensarà amb l’absència de nus masculins però sí de femenins i la manca d’escenes de llit explícites. 50 Ombres d’en Grey tindrà competència a les sales de cinema, ja que també s’estrena Old fashioned, l’alternativa més puritana sota el lema “el retorn a la cavallerositat.”

El clímax de la novel·la rosa

L’esclat editorial que ha generat aquest fenomen s’ha traduït en la proliferació de novel·les eròtiques als prestatges de les llibreries. Des d’alguns àmbits s’apunta que l’estrena cinematogràfica serà el clímax que finalment tancarà l’etapa. L’escriptora Roser Amills explica que en el món editorial s’està donant un gir cap a altres temàtiques com la història, amb les commemoracions del Tricentenari i la política per contextualitzar els canvis que sacsejen l’Europa actual. Ara, caldrà esperar a l’estrena de la pel·lícula per conèixer les reaccions del públic i al Sant Jordi d’aquest any per saber si la novel·la eròtica es segueix imposant o deixarà pas a noves tendències.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any