La fiscalia demana l’expulsió del jutge Santiago Vidal de la carrera judicial

  • Jutges per la Democràcia expressa rebuig a qualsevol sanció i demana que s'arxivi l'expedient

VilaWeb
ACN
30.01.2015 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia ha enviat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) un informe sobre el jutge de l’Audiència de Barcelona Santiago Vidal. S’hi sol·licita que sigui expulsat de la carrera judicial –la màxima sanció disciplinària– per haver participat en la redacció d’una constitució catalana. Ho han confirmat a l’ACN fonts de la fiscalia general de l’estat espanyol. Havent rebut l’informe de la fiscalia, el jutge promotor de l’acció disciplinària, Jesús Fonseca-Herrero, ha de tancar l’expedient ben aviat i proposar a la comissió disciplinària o bé que sigui sancionat o bé que s’arxivi el cas. Jutges per la Democràcia ja ha expressat el rebuig de qualsevol sanció i demana que l’expedient sigui arxivat.

La fiscalia va en la mateixa línia que l’escrit inicial del promotor, Fonseca-Herrero, que va enviar a la comissió disciplinària una proposta amb tres possibles sancions: suspensió de sou i feina durant tres anys, el trasllat fora de Catalunya o l’expulsió definitiva de la carrera judicial.

El promotor considera que cal sancionar Santiago Vidal per una falta molt greu: ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

Segons el redactat Vidal va cometre una ‘infidelitat a la constitució espanyola’. Li atribueixen faltes tipificades en els articles 417.14 i 417.6 de la llei orgànica del poder judicial.

Aquesta setmana, el CGPJ va rebutjar el recurs presentat per Santiago Vidal demanant que l’expedient disciplinari fos arxivat. L’inspector en cap del consell que instrueix el cas considera que els arguments presentats per Vidal són ‘impertinents i inútils’.

Reunió al febrer i resolució abans del 9 d’abril

Després d’haver rebut l’informe de la fiscalia, la comissió disciplinària del CGPJ es reunirà el mes entrant per decidir quin càstig imposarà al magistrat.

El CGPJ haurà de resoldre sobre la qüestió abans del 9 d’abril, quan expira el termini de sis mesos per a tancar l’expedient disciplinari.

Jutges per la Democràcia demana l’arxiu

Jutges per la Democràcia ha fet una nota de premsa on manifesta ‘total rebuig a qualsevol actuació del CGPJ fiscalitzadora de les activitats dels jutges fora de l’àmbit professional’ i ‘rebutja especialment tota censura de l’òrgan de govern a les manifestacions que, fora d’aquest àmbit, puguin fer els jutges’.

Per aquest motiu reclama al CGPJ ‘l’arxivament immediat de l’expedient obert’ a Santiago Vidal i recorda que les seves actuacions extraprofessionals resten ‘emparades en el legítim exercici de la llibertat ideològica i d’expressió’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any