Vicent Guallart: ‘Barcelona i Catalunya funcionen amb dos frens de mà posats’

VilaWeb
Redacció
02.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquitecte Vicent Guallart respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Bàsicament, perquè vivim en un món de ciutats. Avui dia els països són massa petits per a tenir influència global i massa grans per a influir i millorar la vida de la gent. Per tant, les regions que segons el meu entendre funcionen millor són alguns indrets dels Estats Units i la Xina, on hi ha un territori que es presenta al món amb un abast continental i una gran quantitat de persones que s’organitzen de manera federal, com hauria de ser Europa, i alhora els estats s’hi construeixen al voltant de grans ciutats clarament identificables.

Des d’aquest punt de vista, Catalunya té una dimensió semblant a Massachusetts i també una xifra semblant de població i té una ciutat que la presenta al món, Barcelona, com passa amb Boston. En canvi, Barcelona té la síndrome de la segona ciutat, cosa que succeeix en els estats que concentren la majoria de recursos en les capitals i deixen les segones ciutats amb una mancança dramàtica quant a infrastructures i inversions. En una Catalunya independent aquí es viuria millor, segur. Barcelona i Catalunya funcionen amb dos frens de mà posats.

Crec que si Cerdà es va imaginar el 1850 una Barcelona deu vegades més gran que no era llavors, d’aquí a cent cinquanta anys Barcelona serà Catalunya i Catalunya serà més que Barcelona.

I encara tenim una altra síndrome: Barcelona es presenta al món com una gran ciutat i, en canvi, Catalunya s’hi presenta com un país petit. Aquestes diferències s’han de diluir. Crec en la idea de la creació d’estats metropolitans o ‘metroregions’. Catalunya és la regió de Barcelona i juntes fan una simbiosi molt bona, tant des del punt de vista cultural com artístic, econòmic…

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—L’economia del futur dependrà de l’èxit que tingui la innovació humana i l’apoderament dels recursos. Tendim cap a un món de ciutats i regions autosuficients que crearan totes les energies que necessitin per a funcionar. Crec que Catalunya podria servir de paradigma d’un país nou, fundat a partir de l’apoderament dels ciutadans on fluïssin la creativitat i la innovació tecnològica. Un país que recollís la part millor de la seva història com a territori d’encreuament de cultures i que tot aquest mestissatge s’utilitzés positivament. Podríem ser un exemple de país solidari amb principis pro-ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any