Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  30.01.2015  06:00

Autor/s: Martí Crespo

Àngel Maresca: 'Per a salvar l'alguerès cal un miracle: que la gent docta el parli per moda'

Entrevista al popular barber i cantant alguerès, que aquests dies participa a Barcelona en els actes del Centre Artesà Tradicionàrius previs als Foguerons de Gràcia

Men?ame
 

Al voltant de la torre de Sant Joan de l'Alguer hi ha dos dels testimonis més veterans de la presència pública del català al carrer: el rètol del restaurant 'Lu Pultal' (així, escrit fonèticament) i el del negoci 'Lo barber', menat per tota una institució de la ciutat sarda. Àngel Maresca (1944), conegut amb el xistu de 'lo Barber', va començar l'ofici quan tenia set anys o vuit, compaginant-ho amb l'escola. Però tan conegut és pel domini de la navalla i les tisores com pel fet de tocar la guitarra i la mandolina, que a la mínima ocasió surten d'un armari de la barberia per a cantar la història i contar històries de la seva Alguer.

Ahir i avui, portat per la Plataforma per la Llengua de l'Alguer, lo Barber torna a Barcelona després d'uns quants anys per participar en el complet  programa previ dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia que organitza cada any el Centre Artesà Tradicionàrius: ahir al vespre va compartir escenari amb glosadors mallorquins i principatins en una vetllada gastronòmica i musical, de sons i gusts, centrada en la cançó improvisada; i avui a la nit, juntament amb la illenca Antònia Serra Soler, 'Mussola', protagonitza el concert 'Des de Mallorca a l'Alguer'.

Poc abans de les actuacions, ho hem aprofitat per entrevistar-lo i saber més coses de la cançó a l'Alguer, de gèneres particulars com el de les bàlzigues i de la seva visió sobre el present i futur de la llengua i la cultura catalanes a Sardenya.


Informació relacionada:

Mallorca i l'Alguer escalfen els foguerons de Gràcia amb tasts, glops, glosades i ballades