Josep Maria Llovet: ‘Els drets catalans s’han reduït i marginat’

VilaWeb
Redacció
29.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Maria Llovet és un investigador mèdic expert en el càncer de fetge. És professor a ICREA i dirigeix un programa de recerca a l’escola de medicina Mount Sinai, a la Universitat de Nova York (EUA). En aquesta entrevista Llovet respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Catalunya és una nació sense estat, una situació bastant inusual en l’organització actual del món occidental. Tot i haver tingut les nostres constitucions i lleis durant segles, vam perdre aquest marc organitzatiu fa tres segles. Aquests últims cent anys hem mirat de promoure una organització plurinacional moderna a l’estat espanyol, que respectés activament les diverses nacions. Aquest esforç ha estat especialment evident els últims trenta anys, a partir de l’aprovació de l’actual constitució espanyola, en què el govern català ha fet esforços per promoure la integració de l’estat espanyol als organismes democràtics internacionals (per exemple, la Unió Europea) i per millorar el progrés i la modernitat. No obstant això, els drets catalans, en comptes de ser cada vegada més reconeguts i respectats, s’han reduït i marginat.

El nostre marc legal natural (Estatut d’Autonomia) aprovat per referèndum el 2006, va ser destruït el 2010 pel Tribunal Constitucional, cosa que deixà la majoria dels nostres ciutadans fora d’aquest paraigua legal. La destacada contribució econòmica neta de Catalunya a la resta dels espanyols no té precedents entre els països occidentals i ha arribat al 8% del nostre producte interior brut (16.000 euros de cada 200.000 de PIB per any) aquests últims vint anys. Aquesta sagnia econòmica no ha estat reconeguda, i molt menys compensada de cap manera.

En la situació actual, la millor opció per a garantir la supervivència i el respecte cap al nostre país és aconseguir un estat independent, que estem segurs que, en última instància, obtindrà el reconeixement de la UE, tenint en compte la llarga tradició europeista dels catalans. Amb un país independent ens assegurem el nostre futur polític, social, econòmic i cultural sense cap impediment. Aquest nou estat segurament haurà de tenir un alt nivell de justícia, de llibertat, de tolerància i de democràcia. Aquest estat ha de respectar i protegir tots els ciutadans catalans, independentment de l’origen o la llengua nativa de cadascú.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—En concret, pel que fa a l’assistència sanitària i la investigació, Catalunya ha estat reconeguda internacionalment com un model a seguir a causa de la respectabilitat excepcional assolida pel nostre sistema de salut i per diversos grups de recerca que es destaquen en l’àmbit biomèdic. Estem segurs que el nostre estat català donarà prioritat a aquesta força i proporcionarà les eines necessàries per a millorar aquest èxit.

Essent com som una de les nacions més antigues d’Europa, hem demostrat que acceptem els ciutadans estrangers a la nostra comunitat. Aquests trets personals, juntament amb la nostra forta voluntat i capacitat, ens asseguren un futur millor, a nosaltres i als nostres descendents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any