Saó, la revista degana de la premsa valenciana, arriba al número 400

  • En parlem amb Vicent Boscà, director de la revista

VilaWeb
Redacció
28.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revista Saó, celebra avui que ha editat quatre-cents números amb un acte a les 19.00 al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València. El director de la publicació, Vicent Boscà, explica a VilaWeb que tenen ganes de commemorar-ho. ‘Contra tot pronòstic, després de quatre dècades amb dificultats, Saó continua viva’, diu.

A la celebració hi haurà l’actuació musical de Pau Alabajos i hi parlaran Antonio Ariño, vice-rector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Francesc Martínez Sanchis, professor de periodisme i investigador de Saó; Josep Antoni Comas, primer director de la publicació; i Vicent Boscà, l’actual. També es projectarà un documentari on apareixen personalitats destacades del panorama cultural, polític i social del País Valencià que han tingut algun paper en la trajectòria de la publicació.

La festa, a més, vol ser un punt de trobada per als col·laboradors de Saó, perquè són el pal de paller de la revista, segons el director. Boscà diu que Saó és una revista de subsistència amb un objectiu: començar l’1 de gener i arribar al 31 de desembre: ‘Nosaltres vivim dels nostres subscriptors, d’una mica de publicitat… i no rebem cap ajuda de la Generalitat Valenciana, ni l’esperem.’

L’evolució de la revista

La publicació va néixer el 1976 amb tres eixos principals: fidelitat al concili Vaticà II, nacionalisme clar i contundent i visió progressista de la societat. Uns valors que ja aleshores era complicat que arrelessin i que ara, segons Boscà, continuen semblant impossibles d’assolir. ‘Amb Saó –diu– hem demostrat que és possible d’exigir i reivindicar que la nostra llengua siga a tots els àmbits’.

Estèticament i tecnològica, la revista s’ha anat adaptant als nous temps, però l’essència continua essent la mateixa, una essència que el director pronostica que es mantindrà en els quatre-cents números següents. ‘Ara el nostre objectiu és adaptar-nos al present i, sobretot, al futur’, diu. Tot i que la revista va néixer com una simbiosi de la fe i la cultura al País Valencià, Vicent Boscà n’ha estat el primer director laic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any