La constitució del jutge Vidal preveu la cooficialitat de l’espanyol, llistes obertes i absència d’exèrcit

  • Dissabte en presentarà l'esborrany

VilaWeb
ACN
27.01.2015 - 13:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte es presentarà a l’Ateneu Barcelonès l’esborrany de constitució catalana elaborat per un grup de deu juristes, amb Santiago Vidal al capdavant. El grup pretén que la proposta, que consta de 97 articles, sigui sotmesa a debat durant l’any per tot el país. Per això, s’ha habilitat una web (unanovaconstitucio.cat) perquè la ciutadania hi pugui dir la seva.

Avui, Santiago Vidal i Joan Matamala, president de la Fundació les Voltes de Girona, han presentat els detalls de la campanya i de l’acte de dissabte. Vidal ha explicat que també s’hi presentarien dos esborranys elaborats per sengles col·lectius de juristes i que volen acabar fusionant: el del col·lectiu Juristes per la Independència, de l’ANC, i un document fet per cinc professors de dret catalans que treballen en universitats estrangeres.

Tres projectes paral·lels

Vidal ha reconegut que entre els tres projectes hi ha punts comuns, però també elements que els separen. Per exemple, el document fet per l’ANC creu que és pensat per a una època de transició i que tindria una vigència màxima de dos anys. D’ací ve, per exemple, que no detalli aspectes com l’encaix entre el castellà i el català.

Quant al document dels professors universitaris, Vidal n’ha esmentat diferències importants com el fet que no consideren les vegueries com el fonament del repartiment territorial (el grup de Vidal sí: preveu d’eliminar diputacions i consells comarcals).

També ha volgut recordar que el seu grup no treballa per encàrrec de cap partit ni del govern i que han dissenyat l’articulat de la proposta pensant en el conjunt dels ciutadans.

Detalls de l’esborrany de constitució catalana

Aquestes darreres setmanes s’han sabut alguns dels articles principals de la proposta del grup de Santiago Vidal, com ara que Catalunya serà una república parlamentària amb una única càmera, que el català serà oficial i l’espanyol serà reconegut llengua cooficial i que Catalunya no tindrà exèrcit. La proposta també estableix que, un any després de ser aprovada la constitució, els ciutadans amb arrels fora de Catalunya podran demanar la doble nacionalitat catalana i espanyola.

Avui Vidal n’ha donat més detalls. Per exemple, sobre la llei electoral, ha explicat que hi hauria limitació a dos mandats, que els partits no tindrien finançament públic i que hi hauria llistes obertes. I ha que la constitució catalana serà fàcil d’esmenar. Si els ciutadans recullen 500.000 signatures podran proposar modificacions de tots els articles i el parlament ho haurà d’admetre a tràmit i debatre-ho. Ara, en canvi, si es presenta una iniciativa legislativa popular (també amb 500.000 signatures), el parlament vota primer si l’admet o no.

Un altre punt fa referència a la situació dels funcionaris de l’estat. Vidal ha explicat que s’obriria una període transitori de tres anys perquè els treballadors de l’estat espanyol poguessin decidir si volen demanar el trasllat fora de Catalunya o es volen quedar. En cas de voler continuar a Catalunya, passaran a ser funcionaris de l’estat català i caldrà cercar-los plaça.

Sanció per a Vidal

D’una altra banda, el CGPJ ha rebutjat el recurs presentat per Vidal perquè s’arxivi l’expedient disciplinari. L’inspector en cap del consell que instrueix el cas considera que els arguments que ha presentat són ‘impertinents i inútils’. El CGPJ ha trasllatat l’expedient a la fiscalia general de l’estat perquè emeti un informe. Aquest serà el pas previ abans que el ple del consell es reuneixi al febrer per decidir quin càstig imposarà a Vidal per haver promogut l’esborrany de constitució catalana. L’instructor de l’expedient proposa tres sancions: suspensió de sou i feina durant 3 anys, el trasllat fora de Catalunya o l’expulsió definitiva de la carrera judicial.

 

Informació relacionada:

Últim dia per a signar a VilaWeb el manifest de suport al jutge Santiago Vidal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any