L’acord entre Compromís i ERPV, una confluència per etapes

  • Enric Morera i Agustí Cerdà parlen amb VilaWeb sobre l'acostament de posicions

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
29.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) anunciava que creava una delegació negociadora per avançar cap a un acord amb Compromís per a les eleccions a les Corts i les municipals del mes de maig. Des de Compromís, Enric Morera ha volgut circumscriure les possibilitats d’acord bàsicament a l’àmbit local i tan sols en determinats municipis on ja s’han establert contactes entre totes dues formacions. Tant Morera com el republicà Agustí Cerdà apunten a la voluntat de confluir en la ‘cooperativa de Compromís’. La diferència està en el ritme i el moment de la confluència: Compromís ho deixa per després del cicle electoral d’enguany i ERPV, en canvi, ho veu possible abans ‘si hi ha voluntat política’.

‘Sempre hem tingut voluntat de sumar a la cooperativa de Compromís aquelles persones que vulguin comprometre’s amb els nostres objectius’, diu Morera en declaracions a VilaWeb. En les converses que s’han fet fins ara, la proposta de confluència i pacte s’ha limitat a l’àmbit municipal. ‘Tenim bones perspectives en uns quants municipis’, afegeix.

‘No hi ha cap petició formal d’ERPV per a una entesa a tot el país’, diu encara Morera. Però Cerdà ho veu diferent: ‘No és un problema de temps, sinó de voluntat política per raons internes de Compromís. N’hem anat parlant des del juliol. Però ells tenen el seu procés intern i ací no hi entre.’

‘Estem segurs que volen sumar des de la sinceritat’, afegeix. De moment, faran el màxim d’acords possibles d’àmbit municipal, segons que expliquen tots dos. Aquest és el principi d’acord que tenen Compromís i ERPV. ‘Hi ha llocs on la cosa va molt avançada’, diu Cerdà. Tots dos recorden que les dinàmiques de cada municipi són molt específiques i que aquests processos no es poden generalitzar. Cal que cada secció o assemblea local faci els passos que cregui oportuns. Tant Morera com Cerdà recorden que ERPV es presenta amb més formacions –com EUPV– en alguns municipis. Cerdà avisa que faran acords per a les municipals amb Compromís allà on es pugui, però també amb EUPV en alguns pobles. Així mateix, presentaran candidatures bo i sols, recorda.

Morera nega que s’hagi previst cap negociació d’àmbit general. Però ERPV ha creat una delegació negociadora. Cerdà explica que en la proposta que els ha fet Compromís hi ha la possibilitat d’incorporar un parell de candidats republicans situats en el terç de la llista a les Corts que no passa per primàries. Compromís ara està concentrada en el procés de primàries i caldrà veure si aquesta incorporació testimonial d’ERPV es concreta les setmanes vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any