Rodrigo Lanza denuncia amenaces i persecució per part de la guàrdia urbana

  • L'ajuntament vol investigar si el 2014 va atemptar contra l'honor de l'agent ferit

VilaWeb
Redacció
24.01.2015 - 11:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rodrigo Lanza, un dels condemnats pels fets del 4-F, ha denunciat avui que és víctima d’una persecució per part de la guàrdia urbana de Barcelona, perquè el consideren responsable d’haver deixar tetraplègic un agent del cos el 2006. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Lanza ha respost la informació que publicava ahir El Periódico de Catalunya, que difonia un atestat policíac d’ara fa un any segons el qual havia admès de ser el responsavle de les ferides a l’agent. Lanza ho ha negat: ‘Vaig estar cinc anys a presó i mai vaig admetre el delicte malgrat que em van posar el full del tercer grau al davant i m’el donaven si admetia el delicte. No és lògic que ara diguin que vaig admetre el delicte davant un agent.’

Segons la informació publicada ahir per El Periódico, el 2 de febrer de 2014 dos agents de la guàrdia urbana es van presentar a la zona arran d’una trucada d’un vigilant del Parc Güell que havia denunciat que un grup li havia tirat una pedra. Segons l’atestat, quan es va acabar la intervenció Lanza va voler donar la mà a un dels agents, però aquest no li va fer cas. I fou aleshores –diu el text– quan va dir aquelles paraules. Lanza va ser denunciat pels agents per una falta de danys i per una altra de desobediència lleu contra els agents. Però el jutge la va desestimar a l’instant i ni tan sols va citar-lo a declarar.

El mateix diari publica avui declaracions de Lanza: ‘No és veritat. Punt. Jo no vaig dir això. No estic boig per dir una cosa així’. I explica: ‘És veritat que a un amic i a mi ens van aturar per identificar-nos dos guàrdies urbans que anaven de paisà. És veritat que érem a prop del parc Güell. Anàvem a l’aniversari d’un altre amic (…). Ni vam estar ficats en un embolic, ni vam llançar pedres enlloc, ni per descomptat vam fer un comentari com aquest. No vaig estar tants anys a la presó per una cosa que no vaig fer per ficar la pota d’aquesta manera. No se’m passaria mai pel cap.’

Denuncia persecució policíaca

Lanza també diu al diari que episodis com el del febrer de l’any passat s’han repetit. ‘Suposo que pel meu aspecte, la meva roba, la meva cresta i altres… decideixen parar-me perquè m’identifiqui. Truquen per ràdio donant el meu nom, els responen amb els meus antecedents i, la resta, es pot imaginar.’ I posa aquest exemple: ‘Al cap de dues setmanes de sortir de la presó, dos urbans em van parar, em van portar a un carreró, em van donar dues plantofades i em van dir que marxés de Barcelona. Que si no, em matarien’.

Segons El Periódico, l’ajuntament de Barcelona ha encarregat als serveis jurídics que enviïn a la fiscalia l’atestat policíac del 2014 per si allò que presumptament va dir Lanza constituís un delicte contra l’honor de l’agent ferit el 2006.

Informació relacionada:

La resposta de ‘Ciutat morta’ a la portada d’avui d’El Periódico

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any