Francesc Foguet publica “Estrictament confidencial”, un epistolari entre J.Tarradellas i R.Tasis

  • Mostra les picabaralles dialèctiques entre el polític i l'escriptor, del 1944 al 1966

VilaWeb
VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
23.01.2015 - 08:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El filòleg i professor Francesc Foguet (Linyola, 1971) ha recollit en “Estrictament confidencial” (Viena Edicions) un dels “epistolaris més reveladors i sorprenents de la política catalana a l’exili i de l’ideari del president de la Generalitat Josep Tarradellas”.

Publicat dins de la col·lecció La memòria dels dies de Viena Edicions, el fil conductor de l’epistolari Josep Tarradellas – Rafael Tasis (en podeu llegir un fragment en pdf) és el controvertit debat sobre el paper de la Generalitat en una potencial Catalunya democràtica després del desenllaç de la Segona Guerra Mundial i recull la correspondència que van mantenir entre el 1944 i 1966.

Desavinences

Les picabaralles dialèctiques entre Tasis i Tarradellas encobrien una diferència de fons que, tot i la cordialitat de la relació epistolar, era molt difícil de salvar. Des de l’interior, l’escriptor barceloní defensava, sense desmerèixer el valor simbòlic de la Generalitat, la potestat de les forces polítiques i dels òrgans unitaris per trobar una solució democràtica a la fi del franquisme. Des de l’exili, el president Tarradellas exigia, en canvi, que tota negociació disposés del seu vistiplau.

Tot plegat mostra les desavinences dins del catalanisme, després de la derrota del 1939, amb la Generalitat desmantellada, una oposició antifranquista migpartida entre l’exili i l’interior i la discussió que generava, en alguns sectors polítics, la presidència de Tarradellas.

L’autor

Francesc Foguet i Boreu, doctor en Filologia Catalana, és professor de literatura del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. Ha publicat “Maria Àngels Anglada. Passió per la memòria” (2003), “Teatre, guerra i revolució. Barcelona, 1936-1939” (2005), i “Margarida Xirgu, cartografia d’un mite” (2010), entre altres llibres. És autor de diversos estudis sobre Tarradellas a Els Marges, Indesinenter i Franquisme & Transició.

També podeu trobar les seves col·laboracions puntuals amb VilaWeb Mollerussa publicades en la secció d’Anàlisi i en el bloc Mascançà.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Linyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any