Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  23.01.2015  06:00

La completa Santantonada de la Mata

En honor a Sant Antoni la població dels Ports fa una festa de quatres dies de durada plena de particularitats

Men?ame
 

La Mata celebra Sant Antoni el cap de setmana posterior a la festivitat del sant, que és el 17 de gener. Com molts altres pobles de la comarca del Ports, la Santantonada de la Mata és una festa molt arrelada a la vila i amb un seguit de components que la fan única. Dura quatre dies- de dissabte a dilluns- i es fa una gran foguera, es mata el porc, hi ha diables, es fa una ‘trança’ i es permeten certes permissivitats infantils, com fumar pataquera.

Els dies previs al cap de setmana es fa la replegada de tronques per fer una gran foguera sota l’església. Dissabte a la tarda es fa una matança del porc a l’estil tradicional i tot seguit s'encén el foc. Després arrenca la cercavila dels tres tombs on hi participen cremallers, sacerdots, diableres i persones amb els seus animals domèstics que els porten a beneïr. Tothom qui porta un animal és obsequiat amb una pasta.

Diumenge al matí hi ha la missa en honor a Sant Antoni i la tradicional 'trança' a la plaça del poble. La 'trança' és subhasta pública i popular de tots els aliments que han estat aportats per les famílies en benefici del sant i la festa. Finalment, la Santantonada de la Mata acaba dilluns amb dos àpats gastronòmics: un 'dinar d'olla' a la plaça del poble i un 'sopar de caldo' al voltant de la foguera.

Segurament l’element que fa la festa més singular és el costum de deixar fumar pataqueres als infants. La vitalba clementis és una espècie de liana autòctona de la zona que pica una mica. A més, la festa també compta amb una beguda pròpia, el 'gitam', una espècie d’aiguardent de fabricació casolana que va circulant per ajudar a fer passar el fred i crear l’ambient festiu.