Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  22.01.2015  12:03

Querella contra un ex-sergent de la guàrdia urbana que denuncia tortures

José Martínez Díaz relata a YouTube un cas de possibles tortures a tres joves de Gràcia el 2005

Men?ame
 

El cap de la guàrdia urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, ha anunciat que presentarien una querella contra l'ex-sergent del cos José Martínez Díaz. En un vídeo publicat a YouTube, Martínez exposa un possible cas de tortures a tres joves del barri barceloní de Gràcia que segons ell foren detinguts aleatòriament i estomacats a la comissaria de l'Estació del Nord l'any 2005. Vázquez ha dit en una entrevista a TV3 que l'ex-sergent havia traspassat 'la línia vermella' i que els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona estudiaven la presentació d'una querella per injúries.

'Hi ha coses que no es poden permetre, com deixar l'ombra de dubte sobre tot el cos de la guàrdia urbana', ha declarat Vázquez a TV3. I ha afegit que els fets que relata Martínez Díaz 'és impossible que siguin certs'.

En el vídeo, l'ex-sergent explica que un company de la comissaria de l'Estació del Nord li va confessar que un dels antiavalots que havien detingut els joves va pujar a la primera planta de les dependències i va demanar un cubell i un fregall 'per a netejar la sang d'un detingut'. Martínez diu que el va convidar a declarar-ho a l'intendent major d'aleshores, Xavier Vilaró, però que es va ensorrar i no ho va por de les complicacions que li podia causar. 'Quan van quedar en llibertat, les seves cares ho deien tot. Un llavi rebentat, els ulls morats, el nas fissurat, marques per tot el cos, evidenciaven que la seva estada a mans policials no havia estat gaire agradable', relata. Vegeu-ne el vídeo:


Eladio Vázquez nega maltractaments als detinguts del 4-F

D'una altra banda, en la mateixa entrevista el cap de la guàrdia urbana ha parlat del 4-F i dels fets que explica el documentari 'Ciutat morta'. Ha insistit que aquest cos mai no va havia fet cap informe en què es parlés del llançament d'un test per explicar les ferides a l'agent Juan José Salas. Segons ell, la sentència sobre el cas era aclaridora.

El cap de la guàrdia urbana ha admès que es van tirar testos i més objectes des de l'edifici del carrer de Sant Pere Més Baix on es feia una festa el 4 de febrer de 2006, però que l'agent ferit ja era a terra perquè els condemnats ja li havien tirat una pedra.

'Va ser una situació molt violenta'

Quant als presumptes maltractaments als detinguts, Vázquez ha assegurat que les ferides van ser conseqüència de la resistència durant les detencions. 'Hem de parlar de gran resistència a quatre agents que es van veure envoltats per unes trenta persones',

També ha revelat que un dels agents de suport que s'hi va desplaçar va haver de disparar un tret a l'aire per por de ser agredit. 'És la primera vegada que ha passat a la guàrdia urbana', ha afegit. Segons Vázquez, va haver-hi situacions de 'tanta violència' que els metges van haver de treballar sota els escuts de la policia. 'Va ser una situació molt violenta i la pel·lícula ha passat de llarg de tot això', ha resumit. Ha negat que els acusats rebessin maltractaments i ha atribuït les lesions a la força de les detencions.

Men?ame