22.01.2015 - 10:55
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anar a París el dia de la gran manifestació de rebuig contra l’atemptat a la redacció de Charlie Hebdo i en defensa de la llibertat d’expressió. El diari The Irish Times ho recorda en una ressenya publicada ahir del llibre ‘Victus’, d’Albert Sánchez Piñol. I posa en evidència la hipocresia de Rajoy, que diu que defensa la llibertat d’expressió mentre el seu govern feia mans i mànigues per impedir la presentació del llibre de Sánchez Piñol el setembre passat als Països Baixos.
La ressenya, titulada ‘”Victus”, la caiguda de Barcelona, per Albert Sánchez Piñol’, repassa la història relatada al llibre i en destaca que és un ‘best seller’ a Catalunya i que ‘molts catalans el consideren la gran novel·la sobre la guerra de Successió’.
Frank MacGabhann dedica uns últims paràgrafs demolidors a la posició del govern espanyol. Fan així:
«Rajoy va anar fa poc a París per expressar el suport a la llibertat d’expressió arran dels horribles assassinats que hi va haver. El setembre passat l’Instituto Cervantes tenia previst de presentar l’edició en neerlandès de “Victus”. Pocs dies abans que es fes aquesta presentació, l’ambaixada espanyola als Països Baixos va ordenar que s’anul·lés. Oficialment, per problemes d’agenda. (Irònicament, Utrecht és la ciutat on es va signar el tractat el 1713, pel qual les potències bel·ligerants van fer la pau d’esquena a Catalunya, que restà sola per a enfrontar-se contra el poder de França i d’Espanya.)
Això pel que fa a la llibertat d’expressió. Parafrasejant el gran jurista nord-americà Oliver Wendell Holmes, la llibertat d’expressió només vol dir alguna cosa si significa la llibertat per a la idea amb la qual no estem d’acord, o que fins i tot odiem. És fàcil de concedir la llibertat d’expressió a la gent amb qui estem d’acord. Wendell va dir que, tret del cas que hi hagi un perill clar i immediat per a l’estat, el lloc per a derrotar les idees errònies és el mercat de les idees.
S’han venut més de 220.000 exemplars de “Victus”. Sembla que per al govern espanyol ja n’hi ha prou.»
L’Irish Times era un dels pocs diaris anglosaxons que veia amb un cert recel el procés sobiranista català. Però aquests últims mesos ha adoptat una posició molt crítica amb el govern espanyol.