Joan Laporta: ‘No volem trencar amb ningú. Ben al contrari, ens volem obrir a tothom’

VilaWeb
Redacció
23.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Laporta, ex-president del FC Barcelona i ex-diputat al Parlament de Catalunya, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

―Per dignitat, perquè sempre he pensat que les persones han d’exercir la seva llibertat des de la democràcia. L’objectiu és la consecució de la màxima expressió de prosperitat i llibertat per a tots els ciutadans de Catalunya sense fer distinció d’origen. La independència ens permet de desenvolupar un projecte de país il·lusionador basat en la confiança de les pròpies forces i l’autoestima.

Vull la independència perquè la gent del meu país pugui administrar els recursos que són fruit del nostre treball i que millorarien el país en tots els sentits: educació, sanitat, infrastructures, cultura… Tots els catalans, els qui han nascut a Catalunya i els qui han nascut en unes altres terres, tothom qui visqui i treballi a Catalunya podrà participar del somni català.

El dret de decidir d’un poble és l’exercici de la democràcia en estat pur. Catalunya és una nació que té el dret democràtic de triar independència o dependència. Jo opto per la independència com a fórmula més vàlida, esgotades les anteriors, per a aconseguir el progrés social i econòmic, per a decidir sobre els propis recursos i les pròpies polítiques. Una nació sense estat ens porta al desencant, a una autocomplaença econòmica, social i moral, a la impossibilitat de desenvolupar polítiques de benestar adequades per a la població, a una saturació del país, a l’empobriment.

Aquest ha de ser un país d’oportunitats, per la situació geostratègica, per la cultura, història, lleure, economia, que és capaç de regenerar-se i adaptar-se a les noves dinàmiques del món global. Però ens cal gestionar el nostre treball, les nostres il·lusions, els nostres desafiaments. L’estructura de relació Catalunya-Espanya no funciona perquè des de Madrid no es resoldran mai els nostres problemes. No volem trencar amb ningú; al contrari, ens volem obrir a tothom. Ningú no nega, per exemple, que hi ha hagut molts anys de relació entre l’estat espanyol i Catalunya, que hem estat junts durant segles dins la mateixa unitat, però l’articulació d’aquesta relació haurà de canviar, no trencar-se. Crear relacions bilaterals entre ambdós estats, però amb igualtat de condicions.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

―En el moment que assolim la independència, Catalunya seria un dels estats amb més renda per cap d’Europa. Ser un estat capdavanter d’Europa implicarà un futur millor per a les empreses competitives que operen a Catalunya, un índex de desocupació molt inferior a l’actual i, en definitiva, una qualitat de vida de les millors d’Europa. A la comunitat internacional li interessa un estat d’aquesta mena, un estat modern que serà referència pel seu progrés econòmic. El millor estat no és el més gran sinó el que és capaç de proporcionar més qualitat de vida als seus habitants. Quan els proteccionismes són impossibles en un món global cal tenir un estat més proper que doni resposta a les necessitats del país. Ens situarem al capdavant dels estats d’Europa. Serem la Catalunya de les oportunitats, un país amb ambició, que valora l’excel·lència i la creativitat i que incentiva l’emprenedoria i la innovació.

I no cal dir que per a les persones que viuen i treballen a Catalunya, els avantatges que Catalunya sigui un estat són molts i s’han exposat des de l’àmbit acadèmic i professional. Essent un estat, Catalunya posarà fi a l’espoliació fiscal. Disposarem de tots els nostres recursos i podrem fer polítiques que ens permetran d’incrementar les pensions de la gent gran, millorar la sanitat i tenir un ensenyament de més bona qualitat. Els treballadors tindran més bons salaris i les empreses amb seu a Catalunya tindran més beneficis i obtindran més ajuts per a la innovació, la recerca i el desenvolupament. Amb un estat català disposarem d’infrastructures de primer nivell, apostarem per l’arc mediterrani que permetrà als nostres ports de ser la porta d’Àsia a Europa, podrem gaudir d’un sistema aeroportuari i una xarxa ferroviària que connecti Catalunya amb el món i una xarxa viària sense peatges. Si Catalunya és un estat tots els ciutadans del nostre país gaudiran de més bones oportunitats i un nivell de benestar equiparable al dels països capdavanters del món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any