Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  22.01.2015  06:00

El TTIP, a debat al ple del Parlament de Catalunya

La CUP presenta una moció demanant l'oposició de la cambra i que els acords se sotmetin a referèndum

Men?ame
 

El debat sobre el Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP, per les sigles en anglès) arriba avui al Parlament de Catalunya mitjançant una moció de la CUP, que insta la cambra a oposar-se al tractat que es negocia entre la Comissió Europea i els EUA.

La moció retreu que el tractat 'és un projecte ideològic' que 'supera amb escreix l'àmbit econòmic', i denuncia que la seva aplicació pot comportar 'un impacte negatiu especialment en la salut, l'alimentació, el treball, la seguretat dels productes, el medi ambient, els drets laborals i les polítiques de privacitat'. 

La CUP, que considera que el tractat deixarà 'tocada de mort' la sobirania, també crítica l'opacitat amb què s'han portat les negociacions i la 'informació selectiva' de la CE sobre 'l'impacte real de què suposarien els acords de lliure comerç del TTIP, juntament amb el tractat de lliure comerç de la UE amb el Canadà (CETA) i l'Acord sobre el Comerç de Serveis (TISA).'

A més d'instar al rebuig a aquests tres tractats, la moció també demana que es constitueixi un grup de treball a la comissió d'afers exteriors del parlament sobre els tractats que presenti un informe abans de sis mesos, i que se sotmeti a referèndum qualsevol proposta d'acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units, el Canadà o qualsevol altre estat o grups d'estats abans de la seva ratificació. 

A final de desembre, diversos experts van comparèixer a la comissió d'acció exterior per dobar explicacions sobre el tractat. Fa uns dies, la Comissió Europea va publicar les seves propostes de redacció del text oficial del TTIP que negocia amb els EUA; un gest que arribava després de nombroses queixes per la manca de transparència. Informació relacionada:

TTIP: Deu preguntes i respostes sobre el polèmic tractat de lliure comerç


 

Men?ame