La crisi fa forat: ‘Finiquito’, la paraula més buscada a l’Optimot

  • En un moment o altre, qui més qui menys pot haver tingut algun dubte lingüístic: anàlisi és un terme masculí o femení? El complement directe porta o no preposició a? Per això es va crear l’any 2007 l’Optimot, un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre aquest tipus de qüestions als usuaris de la llengua. L’any 2008 es va engegar el servei d’atenció personalitzada que elaboren fitxes lingüístiques i atenen les consultes

VilaWeb
Redacció
22.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Optimot, tal com demostra l’informe elaborat per Mariona Ferret “L’Optimot: els dubtes més freqüents i les fonts més consultades”, publicat l’últim número de Llengua i Ús, és un servei cada vegada més utilitzat pels usuaris de la llengua catalana. Al llarg d’aquest 2014 s’han efectuat un total d’11.237.017 cerques automàtiques, una xifra gens menyspreable si es té en compte que l’any 2011 la xifra era de 9.815.691. L’incidència del servei d’atenció personalitzada és menor i, en comparació amb els anys anteriors l’ús ha baixat lleugerament.

L’Optimot es perfila com un servei destinat a l’usuari que té coneixements mitjans de llengua, no pas un servei per a especialistes. De fet, les persones que més el freqüenten són els destinataris d’aquest servei, ja que els dubtes més freqüents són qüestions ja resoltes per la normativa i relativament fàcils d’assimilar.

Quins són, però, els dubtes més freqüents que els usuaris busquen al cercador? I quines són les fonts o obres de referència més consultades? Segons les dades que ha publicat la Direcció General de Política Lingüística, les consultes per categories més freqüents cercades pels usuaris el 2014 han estat les de sintaxi (1.706), seguides per les de lèxic (1.518), les de convencions (591), les de morfologia (301) i les d’ortografia (138), entre altres.

El 73% de les cerques que s’han efectuat a l’Optimot han estat relacionades amb els verbs, l’ortografia i l’accentuació, i els castellanismes. Així, per exemple, el verb que més vegades es va buscar l’any 2013 va ser el verb ser (5.743 cerques), son, amb 2.808 cerques, va ser el terme més cercat pel que fa a ortografia i accentuació, mentre que finiquito (3.362 cerques) va ser el castellanisme que més es va cercar al servidor.

Podeu llegir l’article complet, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any