Mas-Colell contractarà 170 professionals per l’Agència Tributària de Catalunya

  • El pressupost d'Economia i Coneixement incrementa un 5,2% per la recuperació de la paga extra dels treballadors públics

VilaWeb
ACN
19.01.2015 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pressupost del Departament d’Economia i Coneixement de 2015 serà de 1.093,1 milions d’euros, el que representa un creixement del 5,2% en relació als comptes públics de l’any anterior. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha presentat els comptes del seu Departament en comissió parlamentària i ha assenyalat que gran part d’aquest augment anirà destinat a la recuperació de la catorzena paga per part dels treballadors de la Generalitat. Mas-Colell també ha destacat que la partida dedicada a Hisenda s’incrementarà un 25%, fins assolir els 43,9 milions d’euros, amb l’objectiu de dotar de més recursos l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que incorporarà 170 nous professionals.

El conseller ha apuntat que els pressupostos de la Generalitat mantenen el nivell de despesa social i serviran per recuperant la paga extra dels funcionaris i retornar la jornada i sou complets als treballadors interins. Mas-Colell ha assegurat també que la Generalitat complirà el límit del dèficit públic imposat pel govern espanyol en el 0,7% i treballarà en ‘acció política’ per negociar amb l’executiu presidit per Mariano Rajoy i cobrir el diferencial de 2.300 milions d’euros entre ingressos i despeses.

Economia contractarà 170 nous professionals per treballar a l’ATC

La principal novetat dels pressupostos del Departament liderat per Mas-Colell serà la contractació de 170 nous professionals per treballar en la hisenda pròpia. Economia incorporarà a l’Agència Tributària de Catalunya 18 places d’inspectors tributaris, 80 persones de diferents categories professionals per adaptar l’estructura organitzativa de l’ATC a l’exercici de la recaptació executiva, 10 especialistes en processos i procediments, 5 juristes, 3 especialistes en organització i 10 especialistes en anàlisi funcional. També es preveu convocar aproximadament 20 places
d’inspector i 40 places de tècnic.

Pel que fa a l’Institut Català de Finances (ICF), els pressupostos dotaran aquesta institució de 702 milions milions d’euros de finançament mitjançant préstecs, avals i capital risc. Mas-Colell ha assenyalat que el govern vol ampliar la gama de productes i serveis que ofereix l’ICF, que ‘ha estat capaç de mantenir les seves funcions sense contribucions addicionals per part de la Generalitat’. El conseller s’ha fixat l’objectiu que l’ICF també ‘operi com a banc públic seguint els models internacionals de banca’.

Més de 680 milions en inversions en infraestructures

Per la seva banda, el pressupost total d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya per
al 2015 és de 680,4 milions. El capítol més rellevant és el d’inversions reals, amb un import previst de 491,5 milions, entre els quals destaquen els 206 milions en la finalització del perllongament de la infraestructura dels FGC a Sabadell (154,3 milions) i de l’arquitectura i instal·lació del perllongament dels FGC a Terrassa (24,8 milions). El Departament preveu la posada en servei de l’ampliació de la línia de FGC a Terrassa el segon trimestre de 2015.

En l’àmbit universitari, Mas-Colell també ha indicat que l’objectiu del Departament és desplegar el Pla Serra Húnter d’atracció de talent docent i investigador i impulsar els serveis comuns per afrontar millor els reptes de la docència, la recerca i la transferència de coneixement. Així mateix, el conseller ha citat la proposta d’un model d’oferta acadèmica que acosti el model català cap a Europa, revisar el model de finançament per a les universitats, seguir impulsant el sistema de beques Equitat (35 milions d’euros) i promoure el coneixement de terceres llengües per a tots els estudiants dels graus universitaris.

Pel que fa a la recerca, Economia i Coneixement vol prioritzar les convocatòries destinades a personal investigador pre i postdoctoral, atendre els Programes ICREA (27 milions), consolidar les tres grans infraestructures científiques (Sincrotró Alba, Supercomputador BSC-CNS i Plataforma d’Ultraseqüenciació CNAG). També es preveu impulsar el nou Programa d’Indústria del Coneixement i implementar les primeres convocatòries associades al programa RIS3 i al
programa Operatiu FEDER 2014-2020, les quals no tenen impacte pressupostari en el 2015.

Esquerra retira les esmenes als pressupostos

El diputat d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha criticat que aquests pressupostos són ‘insuficients perquè no permeten cobrir les necessitats del país i dels seus ciutadans’ i ha previst que això serà així mentre es debatin pressupostos autonòmics, en ‘dependència’ del govern espanyol. Aragonès ha lamentat que el Ministeri d’Hisenda és qui realment decideix el topall de despesa de la Generalitat, però que el seu grup i el govern treballen perquè els pressupostos serveixin per donar els serveis que necessiten els ciutadans. Aragonès ha recordat que els republicans donaran suport als pressupostos gràcies a l’acord amb el govern per avançar les eleccions catalanes, que se celebraran el 27 de setembre.

La diputada del grup parlamentari de CiU, Montserrat Ribera, ha defensat els pressupostos perquè mantenen la despesa social per sobre del 70% i recupera la paga extra dels treballadors públics de la Generalitat. ‘És una qüestió de justícia, ja que els treballadors públics catalans eren els únics de tot l’Estat que no percebien aquesta retribució’, ha sentenciat. Ribera ha assenyalat que les reclamacions d’ingressos de la Generalitat al govern espanyol estan justificats i ha previst que Catalunya complira amb el límit de dèficit del 0,7%, que ha considerat ‘injust’.

L’oposició critica l’acord del govern amb els republicans

La diputada del grup socialista, Alícia Romero, ha lamentat que els pressupostos no inclouen un augment de la despesa pública per resoldre els problemes de desigualtats i impulsar polítiques de creixement. Així mateix, Romero ha criticat que els pressupostos fiïn 2.300 milions d’ingressos a una negociació amb el govern espanyol que no està clar que arribi a bon port. La diputada socialista també ha recordat que el govern ja va sobreestimar els ingressos en els pressupostos de 2013 i que finalment no es van aconseguir les entrades de recursos esperades per privatitzacions. 17.49

El diputat del grup parlamentari popular, José Antonio Coto, ha carregat contra el govern per presentar uns pressupostos ‘falsejats’ i ‘a la grega’. El diputat del PP ha criticat que el govern inclou 2.300 milions d’euros provinents del govern espanyol, que ja ha aprovat els seus pressupostos i sense haver negociat amb l’executiu presidit per Mariano Rajoy. Coto ha assegurat que ERC s’ha convertit en un ‘soci titella’ del govern per retirar les seves esmenes a la totalitat i permetre l’aprovació dels pressupostos.

El diputat del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Josep Vendrell, ha lamentat que els pressupostos s’han tancat en una negociació entre Esquerra i el govern de CiU i que es fixen com a prioritat construir noves estructures d’estat, mentre en perjudica altres com l’Institut Català de Salut i ‘creix la desigualtat entre rics i pobres’. Vendrell ha preguntat a Mas-Colell com aconseguirà els 2.300 milions que els pressupostos fien a la negociació amb el govern espanyol alhora que ha considerat que l’executiu català és ‘el representant de la troica a Catalunya’.

El diputat del grup parlamentari de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha considerat que l’acord del govern amb Esquerra és ‘rocambolesc’ i només serveix per ‘allargar l’agonia del president Mas’. Villegas ha assegurat que Mas-Colell va dissenyar uns pressupostos ‘poc creïbles’, ja que comptava que els comptes no s’aprovarien per l’oposició d’Esquerra. El representant de Ciutadans també ha considerat que els pressupostos són ‘inútils’, ja que no contribueixen a la cohesió social, ‘mantenen les retallades dels darrers anys’ i no serveixen per contribuir a la recuperació econòmica.

El diputat de la CUP, David Fernández, ha assenyalat que l’11% dels ingressos del pressupost presentat ‘no existeix’ a hores d’ara i depenen d’una negociació ‘difícil’ de reeixir amb el govern espanyol. Fernández ha lamentat que els comptes públics de la Generalitat de 2015 consoliden les retallades i els processos de privatització endegats pel govern. ‘Els pressupostos en tornen a oferir uns resultats incerts, impossibles en un context de recentralització de l’Estat’, ha sentenciat el diputat de la CUP durant la seva intervenció a la Comissió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any