Adam Price: ‘Si Catalunya hagués estat independent li hauria anat millor que com a part d’Espanya’

  • L'ex-diputat a Westminster i expert de Harvard diu que és molt difícil defensar que un estat català no seria pròsper

VilaWeb
ACN
17.01.2015 - 10:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’economia catalana hauria anat millor si Catalunya hagués estat un estat independent. Ho diu l’economista i ex-diputat al parlament britànic Adam Price, autor d’un informe de Harvard sobre el potencial econòmic dels països petits. ‘Els països petits a Europa, de mitjana, ho han fet molt millor que no pas els grans’ les últimes dècades, segons Price, que afirma que ‘si Catalunya hagués estat independent, com a país petit, probablement li hauria anat millor del que li ha anat com a part d’Espanya’.

L’expert creu que és molt difícil de defensar que amb la independència Catalunya no prosperaria. ‘Es pot debatre sobre els costos de la transició’, admet Price, però ‘a llarg termini no hi ha dubtes’ del potencial.

Segons Adam Price, que treballa per la consultora britànica Nesta, els països petits tenen més potencial a escala econòmica que no els grans, i acostumen a generar un ‘ambient fèrtil per a la innovació’. ‘Hi ha una agilitat més gran, més capacitat per a respondre de pressa a les crisis’, assegura en una conversa amb l’ACN. A més, economies de la mida de la catalana tendeixen a exportar de manera natural i a ésser ‘sensibles a l’ambient canviant’ del seu voltant perquè no disposen d’un gran mercat domèstic. 

Per l’expert, un altre dels avantatges dels estats petits és que són millors a l’hora de cohesionar la societat i tenen més sentit de pertinença, que afavoreix la col·laboració entre sectors econòmics i socials. Però això també genera riscos, com la possibilitat que es creïn corrupteles.

‘La part negativa és que pot haver-hi una tendència que tothom tingui les mateixes idees’, explica Price, que esmenta com a problema la creació d’una ‘elit molt petita hiperconnectada’ com va passar amb la crisi de Grècia, Irlanda i fins i tot Islàndia: ‘Tenir uns mitjans bons i independents, un sistema judicial independent i unes universitats fortes ajuda a garantir que els dirigents siguin honestos.’

La viabilitat econòmica de la independència

Adam Price, que va ésser diputat a Westminster pel partit Plaid Cymru gal·lès, considera que ‘ningú no pot dir que una Catalunya independent serà pobra’. Com a país, explica, Catalunya té grans actius, especialment una població qualificada i amb habilitats. ‘Això no desapareix amb la independència’, recorda Price, que considera que ‘amb el canvi sorgeixen noves oportunitats, i si tens una població emprenedora, aquestes oportunitats s’exploren’. 

Price considera que es poden debatre els costos de la transició cap a la independència, però apunta que a llarg termini ‘els països que prenen les seves pròpies decisions tendeixen a anar millor’: ‘Pots dissenyar la teva política econòmica específicament, d’acord amb la teva situació, les teves oportunitats i els teus desafiaments.’

‘Els partidaris del no diuen que ser part d’un estat més gran et permet de compartir els riscs’, admet aquest expert, que considera que al final cada persona ha de prendre la seva pròpia decisió: ‘Hom s’ha de basar en la manera de valorar el llarg termini respecte al curt termini; si s’està disposat a assumir un cert risc en canvi de la possibilitat d’un millor resultat més endavant.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any