El Rei Pàixaro surt per les festes de Sant Antoni de Biar

  • La singular figura burlesca és una reminiscència de les festes profanes de l’Edat Mitjana

VilaWeb
Redacció
17.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El municipi alcoià de Biar celebra la festa de Sant Antoni Abat amb la presència destacada del Rei Pàixaro, un personatge de caràcter burlesc i d’origen medieval que avui i demà passeja pels carrers del poble. Es un personatge coronat i de barba blanca que va muntat a cavall amb una gran bandera quadribarrada a la mà. Avui protagonitzarà la cavalcada, una cercavila amb el seu seguici que se celebra envoltada de foc i pólvora i demà es farà la cavallà, una benedicció d’animals de tir i companyia.

La Festa de Sant Antoni a Biar està documentada a finals del segle XV i la figura del Rei Pàixaro, des de principis del segle XVI. Es tracta d’un personatge extret de les ‘festes de folls’, un model de festa profana, hivernal i disbauxada, d’origen medieval. A Biar aquest rei de burla s’identifica amb un cobrador d’impostos vinculat a Jaume I, que cada any passava pel poble a recaptar. Inicialment la festa dels tres tombs de Sant Antoni i la cavalcada del Rei Pàixaro eren dues festes separades però el pas del anys les ha acabat unint.

Aquest vespre passejarà pels carrers del poble acompanyat del seu seguici: dos grups de torxers, dos homes ocell que ballen davant seu i diversos grups de dolçainers. El Rei és precedit pels homes ocell, dos bufons vestits amb dalmàtiques quadribarrades i capes d’ocell. Durant tot el recorregut, que és alegre i festiu, la gent encén fogueres i ofereix beure i menjar als participants. La cavalcada culmina amb una gran i cordà, que ha sabut mantenir el seu estil tradicional.

La festa segueix demà amb la cavallà, una gran cercavila que inclou la benedicció d’animals de companyia i de carros tirats per cavalls. En el marc d’aquests particulars tombs, parelles de xiquets i xiquetes realitzen l’arreplegà carregant unes safates de fusta on els veïns van dipositant tot tipus de menjars i begudes que a la tarda se subhastaran públicament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any