Mas anunciarà dijous la decisió i lamenta ‘la brega’ amb ERC

  • Es reunirà demà amb Junqueras per acabar de 'perfilar o confirmar' la decisió sobre les eleccions avançades

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.01.2015 - 15:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà dijous per a anunciar quina decisió pren sobre l’avançament de les eleccions. Així ho ha dit ell mateix avui al començament de la conferència de premsa de balanç de l’últim semestre del 2014. ‘D’aquí a dijous vull tenir una conversa més de les moltes que he tingut perquè quan anunciï les decisions, aquestes estiguin ben fonamentades. Les poques hores que queden han de servir per fer la composició de lloc. Amb l’objectiu de continuar el procés polític de Catalunya i que surti bé’, ha declarat Mas.

El president ha dit: ‘Dijous es comunicaran les decisions perquè el procés continuï i perquè surti bé. El procés polític ha anat molt enllà, i prendrem les decisions perquè no es desinfli i pugui continuar en les millors condicions posibles, que no depenen només de mi.’

Prendre decisions ‘amb serenitat’

Mas ha reivindicat la feina feta pel seu govern per fer possible el 9-N i per haver arribat ‘més lluny del que molta gent no s’imaginava’. I en aquest sentit ha destacat que allò que va permetre que aquella votació es fes, ‘malgrat les dificultats internes de la política catalana’ i malgrat les prohibicions per part de l’estat espanyol, va ser l’aliança entre el govern i la gent. ‘Això, més enllà dels partits, va permetre l’èxit. La gent va passar per sobre de la lluita partidista i el govern va fer honor als compromisos adquirits amb la gent i amb el parlament. El govern i la gent se la van jugar: l’aliança entre la gent i el govern va fer possible el 9-N’, ha declarat.

I per això el president ha qualificar el 2014 de grandíssim any pel que fa al dret de decidir. ‘Això ens obliga a continuar anant bé i que les decisions es prenguin pensant amb serenitat, i això vol dir, per part de qui ha de prendre les decisions, allunyar-se del combat polític i partidista.’

La ‘brega’ i la relació amb ERC

Mas ha qualificat aquest combat polític de ‘brega’, a la qual ha dit que no havia volgut entrar, ‘perquè ho malmet tot’. Però sí que ha recordat a ERC que l’acord de governabilitat s’ha complert en un alt percentatge. I ha admès que la relació amb els republicans va empitjorar des de l’octubre de l’any passat, quan ha recordat que ERC va abandonar la negociació sobre el pressupost del 2015. I ha recordat també que a final d’aquell mes ‘hi va haver brega’ amb el desacord sobre el 9-N, però que aquell sotrac es va superar.

Després de tot el soroll polític d’aquestes últimes setmanes, Mas es reunirà una darrera vegada amb Junqueras abans d’anunciar quina decisió ha pres: serà demà al Palau de la Generalitat i, segons ha donat entenant Mas, servirà per ‘perfilar o confirmar’ la decisió. ‘Vull exhaurir els últims intents per prendre les millors decisions. Per fer les coses bé. No defugiré les meves decisions. Dijous vull anunciar decisions. I veurem per on poden anar els horitzons de la legislatura.’

El balanç de Mas

Mas fa el seu balanç dels dos anys de l’acord d’estabilitat amb ERC, exhibint un alt grau de compliment del pacte. En concret, el govern estima que s’han executat dos terços (67%) de les 89 actuacions específiques i mesurables consignades en aquest acord, inclòs el 9-N, amb un 22% en procés de desenvolupament i un 10% pendents d’iniciar-se.

El president posa en valor el compromís de CiU enmig de les negociacions per celebrar eleccions plebiscitàries, però també amb l’aprovació dels pressupostos encara pendent. Tot i que ERC ja va dir que no avalaria uns altres comptes autonòmics, CiU reclama que compleixi l’acord de legislatura.

Informació relacionada:

Mas convoca demà Junqueras, Forcadell, Casals i Vila d’Abadal

Missatges creuats a Twitter entre CiU i ERC abans de la reunió de demà

Mail obert de Marta Rojals: No ens feu fer el ridícul mai més

Editorial de Vicent Partal: Ambició i sort

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any