L’ANC prepara una campanya per a reclamar l’acord entre Mas i Junqueras

  • La setmana que ve explicarà l'acció, que pretén mobilitzar cent mil persones si no hi ha entesa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2015 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) durà a terme una campanya per a reclamar l’acrod sobre les eleccions entre Mas i Junqueras. L’acció vol mobilitzar unes cent mil persones i la setmana que ve l’entitat n’explicarà els detalls, si encara no hi ha cap entesa. A més, l’entitat obrirà un nou procés de consulta interna per decidir què ha de fer l’entitat.

El secretariat de l’ANC, el màxim òrgan de decisió de l’entitat, s’ha reunit avui per a decidir els propers passos que faran per tal de col·laborar en desencallar el debat sobre la fórmula de les eleccions avançades. Es traca d’una reunió mensual ordinària però, aquest cop, la trobada cau enmig d’una situació política tensa. És per això que un dels punts de l’ordre del dia, el primer, tracta sobre l’anàlisi del moment polític actual i la situació del procés sobiranista. En total, l’ordre del dia compta amb uns deu punts i a la una el migdia – quatre hores després de l’inici de la reunió- els membres del secretariat nacional encara es trobaven parlant i sobre el primer punt.

En aquest context, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha avançat que arrencaran una campanya de mobilitzacions la setmana vinent, segurament dilluns, per aconseguir que hi hagi un acord entre CiU i ERC per celebrar eleccions avanaçades. La presidenta ha assenyalat que ‘esperen i estan convençuts’ que es pugui assolir l’acord ja que, si no fos així, seria ‘lamentable i decebedor’. ‘Seria molt decebedor per totes aquelles persones que van sortir al carrer l’11 de setembre o van anar a votar el 9-N i demostraria que els partits polítics són incapaços d’arribar a acords’, ha assenyalat. 

A més de la campanya de mobilitzacions, l’ANC també iniciarà properament – si no hi ha acord polític- una consulta interna a tots els 100.000 socis, membres, col·laboradors i simpatitzants de l’Assemblea per saber què pensen i cap a on ha de tirar l’entitat. ‘Iniciarem un procés per crear una comissió que determinarà les preguntes i ens servirà per conèixer què pensen i què ha de fer l’ANC si no hi ha acord’, ha comentat. En aquest sentit, Forcadell ha confirmat que la setmana vinent està previst que es porti a terme una reunió on assistiran les mateixes persones que van acudir a la trobada del passat 27 de desembre.

Una reunió que ha de servir, tal i com ha explicat Forcadell, per ‘desencallar’ el procés i avançar en la voluntat d’acord entre els partits polítics. En aquesta línia, la presidenta ha assegurat que durant la reunió no s’han valorat les tres propostes que va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, al líder d’ERC, Oriol Junqueras, de cara a les eleccions anticipades. 

‘No hem parlat sobre les propostes en concret, només volem que hi hagi acord i que es facin les eleccions abans dels comicis municipals’, ha reiterat la presidenta de l’ANC. A més, una altre dels pilars de l’assemblea és seguir els paràmetres marcats per l’informe sobre el procés que va fer el Consell Assessor per a la Transició Nacional per avançar cap a la independència de Catalunya. 

‘Nosaltres sempre hem dit que si els dos partits, actors principals del procés, es posen d’acord; nosaltres també hi donarem el nostre suport. Necessitem un mandat democràtic clar’, ha assenyalat. El passat mes de novembre, l’ANC va aprovar a Cornellà una declaració a favor de la llista unitària que propulsava Artur Mas. No obstant això, amb el pas dels dies, l’entitat va matisar el seu discurs, sense alinear-se totalment amb la proposta del president de la Generalitat tot assenyalant en altres països la separació d’estats i països es va realitzar amb unes eleccions on hi havia dues llistes diferents.

ANC i Òmnium es congratulen per la voluntat d’acord

ANC i Òmnium Cultural es van congratular a través d’un comunicat conjunt de la ‘voluntat d’acord’ entre CiU i ERC que ‘permetrà celebrar eleccions per votar la independència abans de les eleccions municipals a partir de la proposta que fa el president, que accepta ERC i que la societat civil va plantejar’. 

Ho fan després que la número dos d’ERC, Marta Rovira, vagi dir que accepten la proposta de Mas de llistes separades amb la seva aglutinant independents sense perjudici que la d’ERC també en pugui sumar. Mas va acusar ERC de tergiversar la seva proposta, ja que no contemplava que els republicants també puguéssin integrar independents. Les dues entitats asseguren que s’implicaran ‘tant com calgui’ en la concreció de l’acord que ‘ha de facilitar l’èxit de l’opció independentista’.

Per la seva banda, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també va valorar ‘molt positivament’ a través d’un comunicat ‘els avenços produïts’ en les negociacions a l’entorn de la proposta de la societat civil. 


Informació relacionada:

Editorial: El dic s’ha trencat


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any