ERC i el govern tornen a discrepar després d’anunciar un principi d’acord

  • Mas retreu a Junqueras que vulgui imposar el seu model tergiversant la proposta de la societat civil

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el govern català van tornar a posar de manifest ahir la discòrdia al voltant de la fórmula per a les eleccions avançades. ERC va dir que accepta una de les tres fórmules que va concretar ahir el president Mas en la carta que els va enviar per avançar eleccions el mes de març, però el govern no creu que ERC s’hagi mogut de la seva proposta inicial. 

Concretament, ERC es va referir a la fórmula proposada per les entitats sobiranistes en la reunió del 27 de desembre de fer una llista transversal encapçalada per Mas i llistes de partits. Tot i així, ERC va afegir condicions a la fórmula de Mas.

De fet, el govern va titllar ERC d”intransigent’ perquè l’opció que els republicans diuen avalar preveu que només sigui la llista de Mas la que inclogui independents, i, en canvi, ERC posa com a condició que la seva llista també pugui incorporar independents. A més, les mateixes fonts del govern afegien que aquesta alternativa no concreta que les eleccions hagin de ser necessàriament abans de les municipals i, en canvi, ERC també té aquesta premissa.

SMS de Mas a Junqueras

El propi president de la Generalitat, Artur Mas, va retreure ahir via SMS al líder d’ERC, Oriol Junqueras, que estigui simplement volent imposar el seu model de llistes separades. En el missatge de text Mas li recorda que les entitats sobiranistes plantejaven que només la llista encapçalada per ell incorporés independents i no parlaven de cap data concreta per als comicis. ‘No em sembla correcte, doncs, presentar com un acord allò que no ho pot ser si es tergiversen greument els termes de la proposta inicial’, va remarcar el president, que va instar Junqueras a trobar-se amb ell la propera setmana juntament amb ANC, Òmnium i AMI.

La carta de Mas

Mas va enviar ahir al migdia una carta (pdf) a Oriol Junqueras on li presentava les tres opcions que hi havia damunt la taula: la proposta original que va fer en la seva conferència; la proposta de les entitats cíviques per una llista transversal liderada per Mas i les llistes de partit; i una tercera proposta perquè el parlament prepari una ‘Proposta de Constitució’ i s’avanci en les estructures d’estat abans de fer unes eleccions a la tardor. Mas li demanava que donés una resposta clara per tancar definitivament el període de negociació sobre les possibles eleccions avançades.

Les tres opcions

La primera proposta que feia Mas a Junqueras en aquesta carta era la que va plantejar el president en la seva conferència, amb una llista conjunta mixta de polítics i societat civil. Ara bé, Mas acceptava l’exigència d’ERC de celebrar els comicis abans de les municipals.

Una segona opció era deixar els comicis per a més endavant del 2015 i aprofitar la majoria parlamentària de CiU i ERC per redactar la constitució catalana, continuant també amb la preparació de les estructures d’estat. Això obriria la porta a la participació d’altres formacions com ICV-EUiA. Aquesta constitució serviria de base per als programes electorals i la federació i els republicans es presentarien en llistes separades.

Una tercera possibilitat era la que va sortir de la reunió del 27 de desembre amb les entitats sobiranistes (ANC, Òmnium i AMI), amb una llista encapçalada pel president que inclouria la societat civil independentista, al marge d’una candidatura d’ERC.

La carta subratllava que l’objectiu d’aquest acord era culminar el procés iniciat amb les eleccions anticipades del 2012, que va suposar un acord d’estabilitat parlamentària. Mas remarcava que el govern havia complert dos terços del que es va establir en aquest pacte, amb 60 mesures executades i 20 en procés de les 89 que es concretaven.

El president també lamentava que tot i que el 9-N va ser un èxit, la ‘gran paradoxa’ era que el govern està més debilitat ara que abans, amb querelles contra ell mateix, Joana Ortega i Irene Rigau.

Mas es va reunir dijous amb Òmnium Cultural, ANC i AMI

Mas es va trobar de nou ahir amb la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i el de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores de la trobada. El president d’ERC, Oriol Junqueras, no hi va participar, al contrari del que va passar en la cimera del 27 de desembre.

Després que ERC manifestés que veia amb bons ulls una de les propostes de Mas -tot i que amb condicions- ANC i Òmnium Cultural es van congratular a través d’un comunicat conjunt de la ‘voluntat d’acord’ entre CiU i ERC que ‘permetrà celebrar eleccions per votar la independència abans de les eleccions municipals a partir de la proposta que fa el president, que accepta ERC i que la societat civil va plantejar’. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també va valorar ‘molt positivament’ a través d’un comunicat ‘els avenços produïts’.


Informació relacionada:

SMS de Mas a Junqueras: ‘Segueixes volent imposar el teu model’

ANC i Òmnium es congratulen de la voluntat d’acord entre el govern i ERC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any