Raül Romeva: ‘Espanya no s’ha vist mai com un estat plurinacional i no exerceix com a tal’

VilaWeb
Redacció
16.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Raül Romeva, ex-eurodiputat d’ICV-EUiA, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

Per què i per a què voleu la independència de Catalunya? 

―L’status quo actual fa temps que ja no és sostenible. El vestit tiba per totes les costures i és urgent un canvi de roba. Espanya no s’ha vist mai com un estat plurinacional, i no exerceix com a tal. De manera que la conclusió a què molta gent hem arribat, sobretot després del decebedor procés que va seguir a l’adopció de l’Estatut, és que només podrem tenir una relació normal, política i institucional, amb Espanya, si és entre iguals, de tu a tu, i per això convé que Catalunya es doti d’allò que ara no té: la condició d’estat.

Què pot aportar una Catalunya independent al món?

―Igual com ho hauria estat el cas escocès, el cas català pot posar de manifest que es poden resoldre tensions i conflictes de caràcter nacional per la via democràtica. En ple segle XXI, en què les fronteres són cada vegada més volàtils, ens calen estats moderns. Això inclou, també, la redefinició d’alguns dels estats clàssics i, fins i tot, l’aparició de nous ens estatals. El valor afegit del fet català és que pot esdevenir un exemple per a països que s’enfronten a situacions similars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any