Mas acusa ERC de voler ‘disputar-se les engrunes del poder autonòmic’

  • Retreu als republicans tenir una 'mentalitat regional'

VilaWeb
ACN
09.01.2015 - 10:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha retret a ERC que estigui tenint una ‘mentalitat autonòmica o regional’ quan s’està parlant d’assolir la independència. ‘Dóna la sensació que encara estem més instal·lats en veure com es reparteix un poder autonòmic en regressió, disputar-se les engrunes del poder autonòmic, que no pas el que és la llibertat i l’estat per a un país’, s’ha queixat durant la inauguració de l’últim acte de commemoració del Tricentenari. Mas també ha aprofitat per valorar l’aute del TSJC d’admissió de les querelles pel 9-N i ha lamentat que l’estat actuï a cop de ‘querelles i tribunals’ en lloc de per la via de la negociació i del diàleg.

‘No es pot aspirar a la llibertat i al fet de disposar d’un estat per a Catalunya amb mentalitat autonòmica o regional, i noto que hi ha més aquesta mentalitat de poder autonòmic o regional que no pas d’aspiració a l’autèntica llibertat’, ha etzibat Mas a ERC. El president, que ha endurit el to els últims dies, ha afegit que si hi hagués una mentalitat nova, un canvi de xip, no hi hauria ‘la confusió i les incerteses’ actuals, i ha lamentat que ‘alguns que fins i tot a primera vista no haurien de tenir encara aquesta mentalitat de repartir-se un poder autonòmic en regressió’, estiguin demostrant just el contrari.

Mas ha inaugurat aquest divendres la jornada ‘Catalunya en el món 3.0. Síntesi i palanques de futur’, el darrer acte commemoratiu del Tricentenari, que ha comptat amb la participació i assistència d’experts de diversos àmbits, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el titular de Cultura, Ferran Mascarell. I precisament, el president ha subratllat que no es podia quedar a seguir la jornada perquè ‘se li ha girat feina’ i té ‘obligacions urgents’ per intentar ‘trobar algun camí per veure si entre tots plegats són capaços d’abordar el futur’.

Els periodistes l’han abordat a la sortida de l’acte preguntant-li si aquests últims comentaris significaven que tenia previst veure’s amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, aquest mateix divendres, cosa que ell ha negat. ‘No, avui no, avui podeu no fer guàrdia a la plaça de Sant Jaume, perquè veig que esteu instal·lats ja cada dia’, els ha dit. En demanar-li què volia dir quan parlava d”obligacions urgents’ que no li permetien quedar-se, ha respost que tenia ‘moltes coses a fer sobre el procés i sobre altres coses’.

Mas també ha aprofitat l’acte per referir-se a l’aute del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admetent a tràmit les querelles contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. De la mateixa manera que ha insistit que ‘no es pot abordar el futur, la llibertat i l’estat propi amb la mentalitat autonòmica i regional que alguns semblen exhibir’, ha remarcat que tampoc l’Estat pot respondre als governants que compleixen els seus programes electorals a cop de querella. ‘Igual que aquí tenim aquesta mentalitat molt estrictament autonòmica i regional, a l’Estat predomina molt sovint el fet de la querella i dels tribunals quan del que es tracta és de tenir la de la negociació política i el diàleg entre institucions’, s’ha queixat. Ni una mentalitat ni l’altra, ha conclòs Mas, ‘serviran per construir bé les properes dècades’.

‘Érem, som i serem’

El president ha elogiat el lema del Tricentenari ‘érem, som i serem’, i ha constatat el que li ha costat a Catalunya mantenir-se com a nació en els últims segles. I si ho ha fet, ha continuat, ha estat gràcies a la llengua, a l’actitud davant del treball, la capacitat d’iniciativa, el talent individual, la capacitat d’integració de gent que ve de fora i la capacitat de projecció exterior.

Pel que fa al present, ha reivindicat que ‘mai com ara Catalunya havia esdevingut un subjecte de naturalesa política en el conjunt d’Europa i del món’. Si abans ho era Barcelona, ha dit, els darrers anys s’ha aconseguit situar també el país sencer.

I finalment, quant al futur, ha reconegut que hi ha interrogants, però ha opinat que Catalunya ‘pot aspirar a jugar en la Champions dels països del món’, com ho fan altres estats de la mateixa dimensió que tindria el català. Però per fer-ho, ha insistit, cal tenir instruments d’estat, en lloc d’una ‘capacitat de decisió autonòmica i regional, i a més en regressió’. Al seu parer, plantejar això no és dividir, com diuen alguns, sinó ‘sumar d’una altra manera’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any